Budyń jaglany z tahini (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Budyń chałwowy z kaszy jaglanej to bardzo zdrowa i smaczna propozycja na wegański podwieczorek lub śniadanie. Słodzony suszonymi morelami i doprawiony aromatycznym cynamonem. Jeszcze suszony topinambur sypnęłam, żeby dodać mu więcej wartości odżywczych. Budynie są chętnie jedzone przez dzieci, więc warto zaproponować im wartościowszą wersję.
Kasza jaglana z tahini, suszonymi morelami i topinamburem smakuje bardzo chałwowo. Budyń ma delikatną konsystencję, ślicznie pachnie i nie jest przesadnie słodki. Dodatkowo na wierzchu coś do chrupania jest mile widziane. Polecam!
BUDYŃ JAGLANY Z TAHINI
bez laktozy, bez jajek, bez glutenu, bez cukru
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej (100g)
- 3 szkl. wody (lub napoju roślinnego)
- około 14 sztuk suszonych moreli (100g)
- 3 łyżki napoju kokosowego w proszku (26g; lub musu kokosowego) - pominąć, jeżeli kasza gotowała się na napoju roślinnym a nie na wodzie
- 1 czubata łyżka tahini (pasty sezamowej; 36g)
- 1 łyżka sproszkowanego topinamburu (16g; opcjonalnie, ale warto)
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Wykonanie:
- Kaszę wsypuję na gęste sito i przelewam wrzątkiem. Następnie przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą. Wsypuję do garnka i wlewam 3 szklanki wody (najlepiej wrzątku).
- Morele kroję w kostkę i dorzucam do garnka. Gotuję do czasu, aż kasza będzie miękka.
- Do gorącej kaszy dodaję tahini, wsypuję napój kokosowy w proszku, proszek z topinambura i cynamon. Wszystko blenduję żyrafą na gładko, ewentualnie dolewam więcej wody lub mleka. Podaję posypany siekanymi orzechami, ziarnami sezamu i krojonymi suszonymi morelami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz