Czekoladowy pudding z kaszy manny (wegański)

Kasza manna z sokiem owocowym. Znasz z przedszkola? Nigdy jej nie lubiłam :)

Kasza manna nie musi być jednak nudna, można ją podawać na wiele sposobów, podobnie jak owsiankę. Czekolada zawsze jest dobrym wyborem i potrafi uratować niejedno danie. Pamiętacie przepis na deser czekoladowy z amarantusem? Czekolada wykonała tam kawał dobrej roboty! Z kaszą manną też się dobrała idealnie - stworzyły deser o konsystencji musu, który można zjadać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakuje naprawdę zjawiskowo!

Plusem puddingu czekoladowego z kaszy manny jest też mega szybkie wykonanie. Dodatkowo ograniczyłam ilość dodanego cukru do minimum - pochodzi jedynie z czekolady, bo do dosłodzenia użyłam melasy winogronowej a kakao było z ksylitolem.

Bonus smakowo-zdrowotny stanowi dodatek kurkumy. Ja użyłam gotowej mieszanki do przygotowania złotego mleka, która w swoim składzie zawiera także aromatyczne korzenne przyprawy, ale ograniczenie się do samej kurkumy i cynamonu też przyniesie zadowalający efekt.

p.s. Młody namówił mnie na włączenie do kompozycji zasuszonych kwiatów hortensji - to był bardzo dobry pomysł! :)

CZEKOLADOWY PUDDING Z KASZY MANNY
bez jajek, bez laktozy

około 3 dużych lub 6 małych porcji.

Składniki:

  • 6 łyżek kaszki manny
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka tłustego mleczka kokosowego
  • 12 kostek (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady - użyłam mieszanki czekolad o zawartości 70% i 92% masy kakaowej
  • 3 czubate łyżeczki kakao instant słodzonego ksylitolem (można w to miejsce użyć 2 łyżeczki naturalnego kakao)
  • około 2 łyżki melasy winogronowej (do smaku)
  • 1 łyżeczka golden latte (mieszanka kurkumy i takich przypraw jak np. cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa, pieprz czarny)


Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam dwie szklanki wrzątku. Powoli wsypuję kaszę mannę, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotuję około 2-4 minut, aż kasza zgęstnieje.
  2. Garnek z kaszą zestawiam z ognia, wrzucam połamaną na kostki czekoladę i odstawiam na chwilę, żeby czekolada zaczęła się rozpuszczać.
  3. Kaszę mieszam dokładnie, aż cała czekolada się rozpuści. Dodaję kurkuma latte oraz melasę i kakao - do smaku. Wlewam mleczko kokosowe partiami, do uzyskania odpowiedniej konsystencji deseru - powinien powstać gęsty mus czekoladowy.
  4. Pudding czekoladowy z kaszy manny nakładam do pucharków lub słoiczków. Podaję ciepły, lub po wystudzeniu chowam do lodówki, aby się schłodził. Dekoruję według uznania - ekspandowany amarantus i drobinki czekolady to najprostsza opcja, można też dodać siekane orzechy lub kawałki owoców.

 Smacznego! 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty