Czarna soczewica z pieczarkami smażona (wegańska, bezglutenowa)
Ostatnio koleżanka narobiła mi smaka na smażone pieczarki, także pisząc dla Męża listę zakupów, nie omieszkałam ich dodać. Tak się złożyło, że nawet je kupił. A później jeszcze się tak złożyło, że nawet pokroił cebule i pieczarki a później je usmażył. Tylko jabłka nie odważył się dodać, więc sama je ścierałam i mieszałam z potrawką. A jabłko jest tutaj niezbędne, zapewniam!
Smażona czarna soczewica z pieczarkami smakuje pysznie sama w sobie, ale jeszcze lepiej, gdy jest podana z ryżem. Albo po prostu tak jak bigos, zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem? Do sprawdzenia. Tym bardziej, że danie nie jest skomplikowane a lista składników nie jest długa.
CZARNA SOCZEWICA Z PIECZARKAMI, CEBULKĄ I JABŁKIEM
smażona, bez mięsa, bez glutenu
Około 4 porcje
Składniki:
- 1 szkl. czarnej soczewicy beluga, suche nasiona (około 600g po ugotowaniu)
- 7 średnich pieczarek (350g)
- 5 średnich cebul (350g)
- 1 słodko-kwaśne jabłko (150g)
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- do podania: ryż jaśminowy pełnoziarnisty
Wykonanie:
- Soczewicę wsypuję do miski i zalewam sporą ilością zimnej wody. Namaczam przez około 2 godziny, następnie przepłukuję na sicie, wsypuję do garnka i zalewam świeżą wodą. Gotuję do miękkości ziaren, koło 40 minut, odcedzam. Można soczewicę ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
- Cebulę i pieczarki drobno siekam (albo mąż sieka).
- Na patelni (u mnie wok) rozgrzewam olej. Najpierw podsmażam pieczarki, gdy nieco odparują, dodaję do nich cebulę. Smażę do czasu, aż cebula i pieczarki zaczną się rumienić.
- Wsypuję czarną soczewicę oraz przyprawy. Podsmażam jeszcze wszystko razem przez około 1-2 minuty.
- Jabłko ścieram na tarce i dodaję do pozostałych składników. Mieszam i zdejmuję z ognia. Smażoną soczewicę z pieczarkami podaję z pajdą domowego chleba, lub z porcją ryżu pełnoziarnistego.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz