Gulasz z czarnej soczewicy ze szpinakiem (wegański, bezglutenowy)
O tej porze roku gulasze czy inne potrawki są niezastąpione. Organizm sam się domaga gęstych, ciepłych posiłków, które rozgrzeją go od wewnątrz.
Gulaszu z czarnej soczewicy można ugotować więcej za jednym zamachem i jeść przez kilka dni, bo odgrzewany smakuje równie dobrze, albo nawet i lepiej. Dodatkowo ma tę zaletę, że jednego dnia może być zupą a kolejnego dnia sosem, bo po odstaniu gulasz gęstnieje. Smakuje dobrze podany sam, z pieczywem (np. z żytnimi bułkami), z ziemniakami, z kopytkami (np. z buraka), kluskami śląskimi, pampuchami, czy wytrawnymi plackami (np. ziemniaczanymi, jak u mnie).
Czarna soczewica pasuje mi tutaj najlepiej - po ugotowaniu jest gładka z zewnątrz i kremowa w środku. Nie rozgotowuje się, nie wyczuwa się twardej skórki.
Ja do przygotowania tego dania używałam pomidorów ze słoika, które sama pasteryzowałam w słoikach na zimę. Są one domowym odpowiednikiem pomidorów w puszce.
GULASZ Z CZARNEJ SOCZEWICY
ZE SZPINAKIEM
bez mięsa, bez glutenu
Składniki:
Wykonanie:
Gulaszu z czarnej soczewicy można ugotować więcej za jednym zamachem i jeść przez kilka dni, bo odgrzewany smakuje równie dobrze, albo nawet i lepiej. Dodatkowo ma tę zaletę, że jednego dnia może być zupą a kolejnego dnia sosem, bo po odstaniu gulasz gęstnieje. Smakuje dobrze podany sam, z pieczywem (np. z żytnimi bułkami), z ziemniakami, z kopytkami (np. z buraka), kluskami śląskimi, pampuchami, czy wytrawnymi plackami (np. ziemniaczanymi, jak u mnie).
Czarna soczewica pasuje mi tutaj najlepiej - po ugotowaniu jest gładka z zewnątrz i kremowa w środku. Nie rozgotowuje się, nie wyczuwa się twardej skórki.
Ja do przygotowania tego dania używałam pomidorów ze słoika, które sama pasteryzowałam w słoikach na zimę. Są one domowym odpowiednikiem pomidorów w puszce.
GULASZ Z CZARNEJ SOCZEWICY
ZE SZPINAKIEM
bez mięsa, bez glutenu
Składniki:
- 1 szkl. czarnej soczewicy - suche ziarna (po ugotowaniu 600g)
- 2 słoiki / puszki pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego (tłustego)
- 100 g świeżego szpinaku
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (115g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady (80% kakao)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Soczewicę namaczam w zimnej wodzie przez 8 godzin. Następnie płuczę, zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości, około 40 minut.
- Odlewam wodę z soczewicy, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pomidory ze słoika / z puszki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zagotowuję.
- Wsypuję do gulaszu liście szpinaku i podgrzewam krótko, aż "zwiędną".
- Garnek ściągam z ognia, wrzucam czekoladę i zostawiam na chwilę, następnie mieszam do rozpuszczenia.
- Gulasz z czarnej soczewicy podaję jako gęstą zupę z kawałkiem chleba, lub jako sos do klusek czy placków.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz