Racuchy kokosowe pełnoziarniste (wegańskie)
Śniadanie w stylu zero waste i na dodatek dość szybkie w przygotowaniu, bo czekamy tylko na rozczyn z drożdży, a wyrastanie ciasta już sobie odpuszczamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, z tym że trzeba dolewać olej co jakiś czas, bo placki go chłoną.
RACUCHY KOKOSOWE PEŁNOZIARNISTE
bez jajek, bez mleka
Porcja dla 2-4 osób.
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (450 g)
- 2 szkl. napoju roślinnego kokosowego lub wody
- wytłoki pozostałe z 1/2 szkl. wiórków kokosowych użytych do produkcji domowego mleka roślinnego (przepis TUTAJ; w tym przepisie bez moreli i z połowy przewidzianej ilości)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki soli nierafinowanej
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Napój kokosowy podgrzewam w rondelku. Drożdże rozcieram z cukrem i zalewam ciepłym, ale nie gorącym, napojem. Przykrywam i odstawiam aż się spieni.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- W dużej misce mieszam mąkę z przyprawami, dodaję wilgotne wiórki kokosowe i rozczyn drożdżowy. Mieszam wszystko łyżką. Gdyby wiórki były zbyt suche, dolewam jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno być gęste, ale lejące.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię, przy pomocy łyżki, nakładam porcję ciasta drożdżowego, lekko je rozprowadzając. Placuszki smażę do czasu, aż wierzch będzie ścięty, wtedy przewracam na drugą stronę i krótko dosmażam.
- Racuchy odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posmarowane ulubioną pastą kanapkową i z surówką, lub z porcją owoców, posypane kokosowym pudrem i polane słodkim syropem.
Komentarze
Prześlij komentarz