Drożdżówka pełnoziarnista z wiśnią i kokosową kruszonką (wegańska, bez cukru rafinowanego)
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kokosową nutą. Z serii tych fit, zdrowszych. Na mące pełnoziarnistej, słodzone cukrem kokosowym. Z sezonowymi, słodko-kwaśnymi wiśniami ukrytymi pod słodką kokosową kruszonką. Na drugi dzień równie smaczne.
P.s. Elegancka, pomidorkowa stylizacja ciasta w wykonaniu Młodego.
Część wiśni można ewentualnie wymienić na czereśnie, jednak nie więcej niż połowę.
PEŁNOZIARNISTA DROŻDŻÓWKA Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
bez mleka, bez jajek, bez masła
bez mleka, bez jajek, bez masła
Blacha 20 x 30 cm.
Składniki:
Placek drożdżowy z wiśniami
Kokosowa kruszonka
Placek drożdżowy z wiśniami
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (500g)
- 1/2 szkl. cukru nierafinowanego kokosowego (85g)
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (35g)
- 2 łyżki oleju kokosowego, upłynnionego (35g)
- 1 opakowanie drożdży suszonych instant (8g)
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
- 400g wydrylowanych wiśni
Kokosowa kruszonka
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (50g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (25g)
- 4 łyżki cukru kokosowego nierafinowanego (50g)
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (50g)
Wykonanie:
- Wodę, tahini i cukier kokosowy blenduję w wysokim naczyniu ręcznego blendera.
- W dużej misce łączę wszystkie suche składniki na placek drożdżowy. Wlewam płynne składniki i mieszam. Można przy pomocy miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
- Na koniec dodaję olej kokosowy i wgniatam lub wmiksowuję go w masę. Ciasto może być lekko klejące.
- Miskę z ciastem drożdżowym przykrywam szczelnie i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
- W międzyczasie wiśnie dryluję, przekrawam na połówki.
- Do małej miski wsypuję suche składniki na kruszonkę, mieszam, dodaję olej kokosowy i rozcieram palcami. Miseczkę przykrywam szczelnie i wstawiam do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam, następnie rozprowadzam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie łyżką zmoczoną w zimnej wodzie.
- Na ciasto wykładam połówki wisienek, lekko dociskając dłonią. Z wierzchu posypuję kruszonką. Przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto na kolejne 15-20 minut.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 C, opcja góra-dół. Drożdżówkę piekę przez 35-40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Placek studzę początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na blacie, pod ściereczką.
- Zjadam ze smakiem, popijając gorącym kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz