Kapusta w pomidorach (wegańska)

Młoda kapustka, jako dodatek do ziemniaków lub makaronu. Może stanowić także samodzielne danie, zwłaszcza, gdy zwiększymy ilość ciecierzycy - będzie wtedy bardziej pożywna. Mnie zostało akurat tyle po robieniu hummusu.
Do kapustki dodałam zeszłoroczne pomidorki koktajlowe pasteryzowane na sucho w słoiku. To fajny sposób na pomidorowy urodzaj, przy którym naprawdę się nie natrudzimy. W zastępstwie można wykorzystać świeże pomidory, należy je tylko dodać od razu z kapustą i dłużej podgrzewać.


KAPUSTA W POMIDORACH
bez mięsa, bez cukru

Około 2-4 porcje.

Składniki:
  • 1 mała główka białej kapusty (300g)
  • 1 duża cebula
  • 1 słoiczek pomidorków koktajlowych (180g)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie około 160g)
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kminku


Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę siekam i podsmażam na małym ogniu na rumiano.
  2. W międzyczasie siekam czosnek i kapustkę. Dodaję do podsmażonej cebuli i dużę przez 5 minut, aż kapusta zwiędnie. Jeżeli używam świeżych pomidorów, dodaję je na patelnię razem z czosnkiem i kapustką.
  3. Dodaję passatę pomidorową i przyprawy. Gotuję kolejne 5-10 minut.
  4. Na koniec wsypuję ugotowaną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe ze słoika. Mieszam, chwilę razem podgrzewam i podaję. Z ziemniakami, z makaronem, z chlebem.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty