Kapusta w pomidorach (wegańska)
Młoda kapustka, jako dodatek do ziemniaków lub makaronu. Może stanowić także samodzielne danie, zwłaszcza, gdy zwiększymy ilość ciecierzycy - będzie wtedy bardziej pożywna. Mnie zostało akurat tyle po robieniu hummusu.
Do kapustki dodałam zeszłoroczne pomidorki koktajlowe pasteryzowane na sucho w słoiku. To fajny sposób na pomidorowy urodzaj, przy którym naprawdę się nie natrudzimy. W zastępstwie można wykorzystać świeże pomidory, należy je tylko dodać od razu z kapustą i dłużej podgrzewać.
Do kapustki dodałam zeszłoroczne pomidorki koktajlowe pasteryzowane na sucho w słoiku. To fajny sposób na pomidorowy urodzaj, przy którym naprawdę się nie natrudzimy. W zastępstwie można wykorzystać świeże pomidory, należy je tylko dodać od razu z kapustą i dłużej podgrzewać.
KAPUSTA W POMIDORACH
bez mięsa, bez cukru
bez mięsa, bez cukru
Około 2-4 porcje.
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty (300g)
- 1 duża cebula
- 1 słoiczek pomidorków koktajlowych (180g)
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (u mnie około 160g)
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kminku
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę siekam i podsmażam na małym ogniu na rumiano.
- W międzyczasie siekam czosnek i kapustkę. Dodaję do podsmażonej cebuli i dużę przez 5 minut, aż kapusta zwiędnie. Jeżeli używam świeżych pomidorów, dodaję je na patelnię razem z czosnkiem i kapustką.
- Dodaję passatę pomidorową i przyprawy. Gotuję kolejne 5-10 minut.
- Na koniec wsypuję ugotowaną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe ze słoika. Mieszam, chwilę razem podgrzewam i podaję. Z ziemniakami, z makaronem, z chlebem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz