Ciasto kakaowe z truskawkami i porzeczkami (wegańskie, bez cukru rafinowanego)

Proste, kakaowe ciasto z dodatkiem siekanej mięty, truskawek i czarnych porzeczek. Przyjemnie wilgotne, bez nadmiaru cukru. Baaardzo smaczne ☺
Lista składników krótka, więc ślęczenia w kuchni przez pół nocy nie będzie. Jeżeli u Was już sezon na truskawki i czarne porzeczki się skończył (bo u mnie ostatnio są poślizgi z publikacjami przepisów), możecie z powodzeniem użyć mrożonych owoców.


CIASTO KAKAOWE Z LETNIMI OWOCAMI - truskawkami i czarnymi porzeczkami
bez jajek, bez mleka, bez cukru rafinowanego


Blacha 20 x 30 cm.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (210g)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej (220g)
  • 3/4 szkl. cukru kokosowego nierafinowanego (120g)
  • 1/4 szkl. kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szkl. oleju kokosowego nierafinowanego (60g)
  • 10 dużych listków świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szkl. napoju roślinnego (ryżowego)
  • 200g truskawek
  • 100g czarnych porzeczek


Wykonanie:
  1. W dużej misce mieszam sypkie składniki.
  2. W wysokim naczyniu łączę mokre składniki i listki mięty. Blenduję.
  3. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
  4. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem. Na wierzch wysypuję owoce - truskawki i porzeczki, lekko dociskam dłonią. Jeżeli używam owoców mrożonych, nie rozmrażam ich wcześniej.
  5. Ciasto piekę w 180 C przez 40 minut. Studzę w foremce.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty