Sorbetowe lody truskawkowe (wegańskie)

Orzeźwiające, słodko-kwaśne lody z truskawek. Właściwie banał - zmiksowane truskawki. Więc dlaczego tak rzadko przygotowujemy takie lizaki lodowe w domu, w zamian kupując lody wodne o wątpliwym składzie?
Ilości wody, soku z cytryny i syropu są tak naprawdę płynne - wszystko zależy od truskawek i naszych upodobań smakowych.


SORBETOWE LODY TRUSKAWKOWE
bez mleka, bez cukru, bez aromatów, bez barwników, 4-składnikowe

6 małych lizaków lodowych

Składniki:
  • 255g truskawek
  • 70g płynnego słodu, np. syropu klonowego lub miodu
  • 15g soku z cytryny (z półowy małej cytryny) - do smaku
  • 55g wody - do odpowiedniej konsystencji

Wykonanie:
  1. Truskawki dokładnie płuczę z piasku, odcinam szypułki.
  2. Do wysokiego naczynia ręcznego blendera wsypuję truskawki, wlewam syrop klonowy i wodę, blenduję.
  3. Dolewam sok z cytryny do smaku i ponownie blenduję.
  4. Koktajl truskawkowy przelewam do foremek na lody, wkładam patyczki i wstawiam do zamrażarki na kilka godzin.
  5. Pyszne, domowe lody truskawkowe gotowe!

Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty