Sorbetowe lody truskawkowe (wegańskie)
Orzeźwiające, słodko-kwaśne lody z truskawek. Właściwie banał - zmiksowane truskawki. Więc dlaczego tak rzadko przygotowujemy takie lizaki lodowe w domu, w zamian kupując lody wodne o wątpliwym składzie?
Ilości wody, soku z cytryny i syropu są tak naprawdę płynne - wszystko zależy od truskawek i naszych upodobań smakowych.
SORBETOWE LODY TRUSKAWKOWE
bez mleka, bez cukru, bez aromatów, bez barwników, 4-składnikowe
bez mleka, bez cukru, bez aromatów, bez barwników, 4-składnikowe
6 małych lizaków lodowych
Składniki:
- 255g truskawek
- 70g płynnego słodu, np. syropu klonowego lub miodu
- 15g soku z cytryny (z półowy małej cytryny) - do smaku
- 55g wody - do odpowiedniej konsystencji
Wykonanie:
- Truskawki dokładnie płuczę z piasku, odcinam szypułki.
- Do wysokiego naczynia ręcznego blendera wsypuję truskawki, wlewam syrop klonowy i wodę, blenduję.
- Dolewam sok z cytryny do smaku i ponownie blenduję.
- Koktajl truskawkowy przelewam do foremek na lody, wkładam patyczki i wstawiam do zamrażarki na kilka godzin.
- Pyszne, domowe lody truskawkowe gotowe!
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz