Chlebek ze szparagami (wegański)

Czy są jeszcze szparagi, czy już jednak po sezonie?! Ostatnio miałam przerwę w publikowaniu, więc nie jestem pewna, czy przepis ciągle aktualny, bo sezon na szparagi jest taki krótki... Chociaż w zasadzie, zamiast szparagów sprawdzą się tutaj także inne warzywa. Może brokuły?
Chlebek upiekłam na mące żytniej pełnoziarnistej, jego struktura jest więc trochę gliniasta a przy jedzeniu może się kruszyć. Niemniej, ostatnio poczyniłam także szybki chleb na proszku do pieczenia z mąki pszennej i... ten mój chlebek żytni ze szparagami jest o niebo lepszy!


CHLEBEK ZE SZPARAGAMI
bez jajek, bez laktozy, bez pszenicy

Blaszka o wymiarach około 20 x 30 cm.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej, typ 2000
  • 1/2 szkl. mąki z cieciorki (ciecierzycy)
  • 1 szkl. wody
  • 100g margaryny roślinnej (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • niecałe pół pęczka zielonych szparagów (200g)

Wykonanie:
  1. Szparagi myję, obieram końcówki (lub odłamuję, jeżeli są zdrewniałe), kroję w poprzek i wzdłuż - na grube plastry.
  2. W dużej misce mieszam mąkę żytnią i mąkę z cieciorki, wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Do suchych składników dodaję pokrojoną w kostkę margarynę oraz wlewam wodę. Zagniatam ciasto (w rękawiczkach), lub miksuję końcówkami w kształcie haków, bo ciasto będzie gęste i lepkie.
  4. Do małej miseczki wsypuję sodę oczyszczoną i zalewam ją octem. Gdy zacznie się pienić wlewam miksturę do ciasta i jeszcze przez chwilę zarabiam.
  5. Blachę wykładam papierem do pieczenia, nakładam masę chlebową i wyrównuję wierzch zwilżonymi dłońmi. Nakładam pokrojone szparagi, wciskając je delikatnie w ciasto.
  6. Chlebek szparagowy piekę przez 30 minut w 170 C.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty