Truskawkowe smoothie bowl z ryżu (wegańskie, bezglutenowe)
Śniadaniowe truskawkowe smoothie na bazie ryżu pełnoziarnistego. Taki owocowy domowy budyń, trochę rzadszy niż ten klasyczny na mące, ale za to bogatszy o dodatek świeżych owoców i orzechów! Podane z truskawkami i czereśniami, solidną garścią migdałów i orzechów
nerkowca, posypane wiórkami kokosowymi oraz amarantusem ekspandowanym i polane sokiem truskawkowym. To co widać na zdjęciu, to dopiero początek, bo w trakcie jedzenia jeszcze ze dwa razy dokrawałam owoce i dosypywałam orzechy.
Smoothie bowl podawane na zimno, to świetna propozycja na letnie pierwsze bądź drugie śniadanie a także na podwieczorek lub deser. W sezonie truskawkowym, obowiązkowo z tymi owocami!
TRUSKAWKOWE SMOOTHIE BOWL
z ryżu pełnoziarnistego
bez laktozy, bez glutenu, bez cukru
2 porcje
Składniki:
Wykonanie:
Smoothie bowl podawane na zimno, to świetna propozycja na letnie pierwsze bądź drugie śniadanie a także na podwieczorek lub deser. W sezonie truskawkowym, obowiązkowo z tymi owocami!
TRUSKAWKOWE SMOOTHIE BOWL
z ryżu pełnoziarnistego
bez laktozy, bez glutenu, bez cukru
2 porcje
Składniki:
- 600g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego (u mnie długoziarnisty)
- 300g umytych i odszypułkowanych truskawek
- 150g jogurtu naturalnego (sojowego)
- 80-100g syropu klonowego (lub innego płynnego słodzika), do smaku
- sok z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
- Do podania: sezonowe owoce (w tym truskawki), ulubione ziarna i orzechy, ekspandowane zboża (lub pseudozboża) tzw. popping, inne.
Wykonanie:
- W blenderze kielichowym, lub wysokim naczyniu ręcznego blendera (albo nawet i w garnku) miksuję przez minutę truskawki, ryż i jogurt.
- Wlewam syrop klonowy oraz sok z cytryny i ponownie krótko blenduję.
- Koktajl przelewam do miseczek, przed podaniem wierzch dekoruję pokrojonymi sezonowymi owocami (truskawki i czereśnie), orzechami, migdałami oraz innymi zdrowymi i smacznymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz