Ciasto fasolowe mocno kokosowe i tylko 4-składnikowe (wegańskie, bezglutenowe)
Sernik z fasoli, bezsernik czy fasolowe blondie. Jak zwał, tak zwał. Przy tych kombinowanych ciastach zawsze jest problem z nazewnictwem, zawsze ktoś będzie miał jakieś "ale".
To fasolowe ciasto jest bardzo wilgotne, bardzo kokosowe, nie zawiera jajek, nie zawiera ani grama twarogu, nie zawiera nawet ani grama mąki. Może to w ogóle nie jest ciasto?!
Pieczona pasta z fasoli, potrójnie kokosowa! Podana z frużeliną czereśniową. A najlepiej z frużeliną czereśniową i gałką lodów kokosowych. ❤
Frużelina czereśniowa wprowadza owocowe, kwaskowate nuty sprawiając, że ciasto nie jest mdłe. Teoretycznie można by dodać do ciasta 5 składnik w postaci soku z cytryny. Teoretycznie, bo nie wiem czy wtedy ciasto by się nie rozjechało...
To fasolowe ciasto jest bardzo wilgotne, bardzo kokosowe, nie zawiera jajek, nie zawiera ani grama twarogu, nie zawiera nawet ani grama mąki. Może to w ogóle nie jest ciasto?!
Pieczona pasta z fasoli, potrójnie kokosowa! Podana z frużeliną czereśniową. A najlepiej z frużeliną czereśniową i gałką lodów kokosowych. ❤
Frużelina czereśniowa wprowadza owocowe, kwaskowate nuty sprawiając, że ciasto nie jest mdłe. Teoretycznie można by dodać do ciasta 5 składnik w postaci soku z cytryny. Teoretycznie, bo nie wiem czy wtedy ciasto by się nie rozjechało...
SERNIK FASOLOWY MOCNO KOKOSOWY
bez sera, bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez tłuszczu, bez cukru rafinowanego
z frużeliną czereśniową
bez sera, bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez tłuszczu, bez cukru rafinowanego
z frużeliną czereśniową
Tortownica o średnicy 24 cm, lub kwadratowa blaszka o boku 20cm.
Składniki:
Sernik z fasoli
- 1 szkl. białej fasoli, suche nasiona
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 200ml tłustego mleczka kokosowego (1/2 puszki; wstrząsnięte, wymieszane)
- 100g cukru kokosowego (około 2/3 szkl. - do smaku)
- 350g wydrylowanych czereśni
- 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
- Ciasto fasolowe. Fasolę przepłukuję, umieszczam w misce i zalewam dużą ilością świeżej wody. Odstawiam na 6-8 godzin do namoczenia.
- Fasolę ponownie płuczę, przenoszę do garnka i zalewam dużą ilością wody. Gotuję na małym ogniu do czasu, aż fasola będzie miękka. Odlewam wodę z gotowania i studzę.
- Do miski z fasolą wsypuję cukier kokosowy i blenduję żyrafą na pastę. Wlewam mleczko kokosowe i dalej blenduję. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i mieszam łyżką.
- Masę na bezsernik odstawiam na 10 minut, aby wiórki związały wilgoć. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 170 C, funkcja góra-dół.
- Tortownicę wykładam papierem do pieczenia - spód i boki. Nakładam masę i wierzch wyrównuję łyżką. Piekę przez około 45 minut. Gotowe ciasto studzę początkowo w uchylonym piekarniku, później na blacie, następnie wstawiam do lodówki. (Najlepiej wymienić papier i przykryć ciasto folią).
- Frużelina czereśniowa. Czereśnie kroję na połówki i usuwam pestki. Umieszczam w rondelku izasypuję cukrem. Odstawiam na kilka minut, aby mogły puścić sok.
- Do czereśni dolewam wodę, przykrywam i gotuję na małym ogniu, około 5 minut od zagotowania, aby czereśnie trochę zmiękły. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę gotuję. Rondelek zdejmuję z ognia.
- Do gorących czereśni wsypuję nasiona chia, mieszam dokładnie i odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Ponownie mieszam, przelewam do słoiczków i odstawiam do wystudzenia, najlepiej do lodówki.
- Ciasto fasolowe serwuję schłodzone, z porcją frużeliny czereśniowej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz