Deser z chia i mango (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Pudding chia jest w naszej rodzinie dosyć popularny. Prosty, szybki i bardzo smaczny! Najczęściej klasyczny, kokosowy. Latem podawany z dowolnymi owocami jagodowymi, poza sezonem z musem z mrożonych owoców. Tym razem przygotowałam go nieco inaczej i mleczko kokosowe połączyłam z musem z mango, które ostatnio jest ulubionym owocem Młodego. Słodko-kwaśne maliny dobrze się połączyły z kremowym i słodkim puddingiem. Seledynowy odcień pistacji bardzo mi tutaj pasował, dodatkowo dodały odrobinę chrupkości, ale a ich delikatny smak nie zdominował deseru. W ich miejsce sprawdzą się również orzechy nerkowca.
Mus mango nadał deserowi ślicznego, żółtego koloru a dzięki dekoracji z czerwonych malin pudding wyglądał jak przebarwiające się liście i od razu mi przypomniał, że jesień jest już tuż tuż. Na szczęście jest na tyle ciepło, że desery z lodówki ciągle nam smakują.
Mus mango można przygotować samodzielnie, wystarczy zblendować dojrzały owoc, uprzednio pozbawiony skórki i pestki. Gotowy mus z mango można też z powodzeniem kupić (opisane jako puree lub pulpa mango), trzeba tylko sprawdzać, czy nie jest dosładzany.
W TYM wpisie, o malinowo-kokosowym puddingu chia, napisałam kilka słów o tym, dlaczego warto włączyć nasiona chia do swojej diety.DESER CHIA Z MANGO
z malinami i pistacjami
bez laktozy, bez cukru
4 porcje
Składniki:
- 1 szkl. musu z mango (250g)
- 1 szkl. tłustego mleczka kokosowego (220g)
- 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej - chia (50g)
- 1 łubianka malin - do podania (około 200g)
- 2 solidne garście orzechów pistacjowych (nieprażonych, niesolonych) lub nerkowców- do podania (około 60g)
Wykonanie:
- W misce mieszam mus z mango i mleczko kokosowe. Wsypuję nasiona chia i ponownie mieszam.
- Odstawiam na około 15 minut, aż nasiona zaczną pęcznieć. Ponownie mieszam.
- Gdy deser zgęstnieje, przekładam go do dekoracyjnych naczynek lub zwykłych słoiczków, wypełniając je do połowy i wstawiam do lodówki.
- Przed podaniem pudding z chia dekoruję świeżymi malinami oraz siekanymi pistacjami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz