Mini drożdżówki z truskawkami i mango (wegańskie, bez cukru)

Początkowo drożdżówki miały być z truskawkami, później z mango, później znowu z truskawkami a ostatecznie wyszły z truskawkami i mango!
Bez dodatku cukru rafinowanego, słodycz płynie z owoców, melasy i mleka owsianego (które naturalnie jest lekko słodkie), więc zasłodzić się nie da. Można pominąć "posypkę", która w zamyśle miała być kruszonką (wtedy będą też beztłuszczowe) i ciepłe drożdżówki pospać cukrem pudrem (ksyli-pudrem) lub polać melasą.
Pierwszą partię drożdżówek zrobiłam w formie bułeczek, bez musu z mango, ale kolejne piekłam w foremkach na muffinki te można było bez problemu napełnić musem mango i kawałkami truskawek. I podobnież były także smaczniejsze.

Użyłam tutaj drożdży mrożonych - wieczorem wyjęłam je z zamrażarki, przełożyłam do miseczki, przykryłam folią spożywczą i zostawiłam do rana w lodówce.


MINI DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I MANGO
bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez tłuszczu (opcja)

36 sztuk drożdżówek wielkości muffinek

Składniki:

rozczyn drożdżowy
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka melasy z morwy (7g)
  • 1/4 szkl. ciepłej wody (60g)
ciasto drożdżowe
  • cały rozczyn drożdżowy
  • 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej, typ 480 (600g)
  • 1 szkl. napoju owsianego (249g)
  • 3 łyżki melasy z morwy (63)
farsz do drożdżówek
  • 1 szkl. pulpy z mango bez cukru (275g)
  • 1/4 szkl. melasy z morwy (84g)
  • 2 łyżki nasion chia (24g)
  • 2 łyżki skrobi z manioku (20g)
  • 100g truskawek
kruszonka
  • 4 łyżki mąki pszennej (44g)
  • 1 łyżka melasy z morwy (21g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego (15g)

Wykonanie:
  1. W miseczce rozcieram drożdże z melasą. Dolewam ciepłe mleko, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż się spienią.
  2. Do dużej miski wsypuję mąkę, wlewam mleko, melasę i cały zaczyn drożdżowy. Zagniatam ciasto ręcznie na blacie, aż będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Z powrotem przekładam je do natłuszczonej miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę.
  3. W małej misce mieszam składniki na kruszonkę, dokładnie rozcierając je palcami. Następnie formuję w kształt wrzeciona, owijam folią i wkładam do zamrażarki.
  4. W wysokim naczyniu ręcznego blendera miksuję pulpę mango z melasą i skrobią. Na koniec dosypuję nasiona chia, mieszam łyżką.
  5. Truskawki myję, osuszam, odszypułkowuję. Mniejsze kroję w ćwiartki, większe w ósemki itp.
  6. Przygotowuję silikonowe foremki na babeczki, lub natłuszczam olejem metalową formę.
  7. Czysty blat stołu natłuszczam olejem (można też użyć silikonowej stolnicy). Urywam kawałek ciasta i rozwałkowuję na placek grubości około 1 cm. Wycinam szklanką kółka i lekko je rozciągając, wykładam nimi spód i boki foremek.
  8. Do środka każdej drożdżowej babeczki nakładam około łyżki musu z mango, układam pokrojoną truskawkę i na wierzch ścieram zmrożoną kruszonkę (kruszonkę można także zetrzeć tuż przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika.
  9. Tak przygotowane mini drożdżówki odstawiam pod ściereczką na około 20 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 C, funkcja góra-dół i przygotowuję kolejne partie.
  10. Drożdżówki piekę przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Studzę na kratce bez przykrycia, później przechowuję w zamknięciu, żeby nie wyschły i nie zrobiły się twarde. Zjadam jeszcze ciepłe (najlepsze!), lub całkowicie wystudzone.
Smacznego!





Komentarze

Popularne posty