Ciasto selerowe z kokosem (wegańskie, bez cukru)

Ciasto z selera, wersja 2. Również z sokiem pomarańczowym, również słodzone suszonymi owocami. Tym razem jednak daktyle wymieniłam na morele a mąkę pszenną na orkiszową. Zamiast mąki kukurydzianej jest mąka kokosowa, która nadaje ciastu pięknego, słodkiego aromatu kokosa. Orzechy pominęłam, ale do środka wrzuciłam dodatkowo drobno posiekane morele. Wyszło fajne ciasto, które spokojnie można podać dziecku na drugie śniadanie. W wersji na wypasie dekorowałam je kokosową bitą śmietaną. Mniam!
P.s. A TUTAJ link do ciasta z selera numer 1.



CIASTO SELEROWE Z KOKOSEM
bez nabiału, bez jajek, bez cukru

Blacha o wymiarach 20 x 30 cm.

Składniki:
  • 2 szkl. mąki orkiszowej, typ 450 (300g)
  • 1 szkl. mąki kokosowej (140g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. selera tartego na grubych oczkach tarki (180g)
  • 1/2 szkl. suszonych moreli niesiarkowanych (130g) + 1/2 szkl. wrzątku (120g)
  • 3/4 szkl. soku z pomarańczy deserowych (3 sztuki)
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego nierafinowanego, upłynnionego (120g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • dodatkowa garść suszonych moreli (65g), albo i dwie


Wykonanie:
  1. Suszone morele (pierwszą część) kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem na ok 30 minut, aby zmiękły. Drugą porcję moreli drobno siekam i odstawiam na później (bez namaczania).
  2. Olej kokosowy upłynniam, wstawiając naczynie żaroodporne z porcją oleju podczas rozgrzewania piekarnika.
  3. Pomarańcze myję i wyciskam z nich sok. Wyciskam sok także z połówki cytryny.
  4. Selera myję, obieram i ścieram na grubych oczkach tarki. Przenoszę do dużej miski. Do selerowych wiórków wlewam soki z cytrusów i mieszam.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, blachę wykładam papierem do pieczenia.
  6. Morele blenduję wraz z wodą, w której się moczyły. Dolewam upłynniony olej i ponownie blenduję. Powstały mus przelewam do selera, dodaję drobno posiekane suszone morele i dokładnie wszystko mieszam.
  7. W drugiej misce mieszam sypkie składniki, tj. mąkę orkiszową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki wsypuję powoli do mokrych i krótko a dokładnie mieszam.
  8. Ciasto wykładam na blachę do pieczenia (będzie gęste) i wierzch wyrównuję dłońmi zwilżonymi w leniej wodzie. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.
  9. Ciasto selerowe studzę na kratce, następnie kroję w kwadraty i pakuję w lunchbox do pracy lub szkoły, bądź też podaję na deser udekorowane rozetą z bitej śmietanki.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty