Ciasto dyniowe ze śliwkami (wegańskie, bez cukru)
Nie przepadam za suchymi ciastami, zdecydowanie wolę te wilgotne! Ostatnio pokazywałam przepis na kakaowe ze śliwkami, teraz dyniowe, również ze śliwkami. W zasadzie to było odwrotnie. Najpierw było dyniowe ze śliwkami, którego Młody zawsze zjadał podwójną porcę, a jak tylko się skończyło szybko przygotowałam murzynka ze śliwkami.
Śliwki są stworzone do wypieków! Pod wpływem wysokiej temperatury delikatnie karmelizują i nawet te kwaśne na surowo, po wyjęciu z piekarnika okazują się być słodkie. Słodko-kwaśne, czyli idealne do ciasta!
Tutaj dodatkowo mamy masło orzechowe, napój kokosowy, suszone morele i pieczoną dynię. Bogactwo smaków, które znakomicie się ze sobą komponują. Tworzą wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto. A wierzch? Wygląda jak solidnie oprószone cukrem pudrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi... a to słodka mąka kokosowa! Nie wiedziałam wcześniej, że może tak przyjemnie smakować. Zawsze mieszałam ją w wypiekach ze zwykłą mąką gdzie miała za zadanie jedynie wzbogacić smak. Tutaj odkrywa swoje delikatne oblicze i stawia kropkę nad "i".
Jest smacznie, słodko i jesiennie.
CIASTO DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI
bez jajek, bez laktozy, bez cukru
Blacha 20 x 30 cm.
Składniki:
Wykonanie:
Śliwki są stworzone do wypieków! Pod wpływem wysokiej temperatury delikatnie karmelizują i nawet te kwaśne na surowo, po wyjęciu z piekarnika okazują się być słodkie. Słodko-kwaśne, czyli idealne do ciasta!
Tutaj dodatkowo mamy masło orzechowe, napój kokosowy, suszone morele i pieczoną dynię. Bogactwo smaków, które znakomicie się ze sobą komponują. Tworzą wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto. A wierzch? Wygląda jak solidnie oprószone cukrem pudrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi... a to słodka mąka kokosowa! Nie wiedziałam wcześniej, że może tak przyjemnie smakować. Zawsze mieszałam ją w wypiekach ze zwykłą mąką gdzie miała za zadanie jedynie wzbogacić smak. Tutaj odkrywa swoje delikatne oblicze i stawia kropkę nad "i".
Jest smacznie, słodko i jesiennie.
CIASTO DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI
bez jajek, bez laktozy, bez cukru
Blacha 20 x 30 cm.
Składniki:
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej tortowej (340g)
- 1 szkl. puree z pieczonej dyni (240g) - według TEGO przepisu
- 1/2 szkl. ciasno ubitych suszonych moreli bez siarki (140g) + 1/2 szkl. wrzątku
- 1/2 szkl. napoju kokosowego (lub np. pozostałość wstrząśniętej puszki mleczka kokosowego z dodatkiem wody)
- 1/4 szkl. masła orzechowego (70g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g wypestkowanych śliwek
- 1/4 szkl. mąki kokosowej (40g)
Wykonanie:
- Morele wsypuję do miseczki, zalewam wrzącą wodą i pozostawiam pod przykryciem na 15-30 minut, aby zmiękły.
- Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.
- W dużej misce mieszam mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
- Piekarnik rozgrzewam do 170 C. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- W wysokim naczyniu blenduję morele wraz z wodą. Następnie dodaję napój roślinny (kokosowy), masło orzechowe, puree dyniowe (lub kawałki upieczonej dyni) i sok z cytryny. Blenduję na gładki mus.
- Mokre składniki przelewam do suchych i krótko mieszam szpatułką, do czasu aż się połączą. Wylewam na blachę.
- Pokrojone śliwki mieszam w miseczce z mąką kokosową i wykładam na wierzch ciasta, lekko dociskając dłonią.
- Ciasto dyniowe ze śliwkami piekę przez 40 minut, do czasu aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Studzę na kratce, później przechowuję w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz