Keczup z dyni

 Jesień przyszła nie wiadomo kiedy. A wraz z nią grzyby, śliwki i dynie. Szczególnie te ostatnie tak wrosły w nasz jesienny, kulinarny krajobraz, że po prostu nie da się być wobec nich obojętnym. A dynie są naprawdę zacnym materiałem do przygotowania przeróżnych dań! Na blogu, TUTAJ, znajdziecie rozmaite przepisy z wykorzystaniem dyni - poczynając od klasycznej zupy dyniowej, przez placki i naleśniki, na pysznych ciastach dyniowych kończąc.

 
A dzisiaj prezentuję przepis na keczup z dyni, który również sprawdzi się w roli sosu dyniowo-pomidorowego dla zabieganych. Bo skoro może być keczup z cukinii, to z dyni tym bardziej! ☺

KECZUP Z PIECZONEJ DYNI
z dodatkiem śliwek w occie

Składniki:

  • 1200 g pieczonej dyni
  • 300 g cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 słoik śliwek w occie (około 330 ml)
  •  3 słoiczki koncentratu pomidorowego (3 x 200 g)
  • 1 słoiczek przegotowanej wody
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Oczyszczoną, pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię układam na blasze i piekę przez około 60-90 minut w temperaturze 200 C. Lekko studzę i wybieram miąższ łyżką.
  2. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na średnim ogniu aż stanie się szklista.
  3. W dużej misce umieszczam kawałki pieczonej dyni, usmażoną cebulę, dodaję śliwki wraz z octem, koncentrat pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, kakao i wszystkie przyprawy. Rozdrabniam przy użyciu blendera. Na koniec wlewam ocet (do smaku) i ponownie blenduję.
  4. Keczup przelewam na patelnię, na której smażyła się cebula i podgrzewam, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gorący keczup dyniowy nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odstawiam do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzuję w piekarniku - 120 C, 30 minut. Słoiki pozostawiam w piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!



Komentarze

  1. Dynia to niezwykłe warzywo, możemy przetwarzać je na 100 sposobów - na słono i na słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty