Wegańska chałka czekoladowa na Yudan

 Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Chleba, proponuję słodkie pieczywo z dodatkiem czekolady. Delikatne, mięciutkie i pachnące. Chałki przygotowałam na zaczynie Yudan. Do ciasta dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę i powidła śliwkowe. To idealne pieczywo na jesienny podwieczorek!

Chałkami uczciłam World Bread Day organizowany przez Zorrę. Wspólne pieczenie daje moc!


CZEKOLADOWA CHAŁKA NA YUDAN
bez jajek, bez mleka krowiego

4 sztuki

Składniki: 

Zaczyn/Ciasto Yudan

  • 150 g mąki pszenej, typ 00
  • 150 g wrzącej wody

Ciasto właściwe

  • cały zaczyn Yudan
  • 600 g mąki pszennej, typ 00
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 36 g kakao naturalnego
  • 10 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli nierafinowanej (12 g)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (30 g) 
  • 1 szkl. napoju roślinnego, u mnie domowy z nerkowców (265 g)
  • 1/2 szkl. powideł śliwkowych bez cukru (155 g)


Wykonanie:

  1. Przygotowuję Yudan na minimum 4 godziny przed dalszymi zabiegami. Do miski wsypuję mąkę i zalewam gorącą wodą (około 90 C). Mieszam drewnianą szpatułką, następnie zagniatam dłońmi, formuję kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum 4godziny.
  2. Ciasto Yudan wyjmuję z lodówki na 30 minut przed dalszymi zabiegami, aby nabrało temperatury otoczenia.
  3. Czekoladę razem z olejem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.
  4. Do miski dodaję wszystkie składniki za wyjątkiem oleju i czekolady. Yudan rwę na kawałki i dodaję do pozostałych składników w misce. Wyrabiam przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, aż składniki się dokładnie połączą. Następnie dodaję upłynnioną czekoladę z olejem i wyrabiam przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
  5. Miskę z ciastem przykrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  6. Uderzam ciasto, aby wypuścić nadmiar powietrza. Wyjmuję na wysypany mąką blat i dzielę na cztery równe części. Każdą dzielę na pół, robię wałki i zaplatam je a następnie łączę końce aby powstał chałkowy wieniec.
  7. Chałki przekładam na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia.
  8. Piekarnik rozgrzewam do 200 C (funkcja góra-dół).
  9. Chałki wstawiam na dolną półkę i piekę przez 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu spryskuję wierzch wodą, aby skórka była miękka. Studzę na kratce.

Smacznego!



 
Banner World Bread Day, October 16, 2021

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, a kto może się oprzeć czekoladzie? Nikt! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, nikt się nie oprze czekoladzie! 😋

      To ja dziękuję, że mogłam tak pysznie i w tak doborowym towarzystwie, świętować WBD 2021!

      Usuń
  2. Potwierdzam, że to właśnie czekolada skupiła mój wzrok na tej chałce:) Wygląda niezwykle oryginalnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na prawdę interesujący sposób :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty