Wegańska chałka czekoladowa na Yudan
Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Chleba, proponuję słodkie pieczywo z dodatkiem czekolady. Delikatne, mięciutkie i pachnące. Chałki przygotowałam na zaczynie Yudan. Do ciasta dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę i powidła śliwkowe. To idealne pieczywo na jesienny podwieczorek!
Chałkami uczciłam World Bread Day organizowany przez Zorrę. Wspólne pieczenie daje moc!
CZEKOLADOWA CHAŁKA NA YUDAN
bez jajek, bez mleka krowiego
4 sztuki
Składniki:
Zaczyn/Ciasto Yudan
- 150 g mąki pszenej, typ 00
- 150 g wrzącej wody
Ciasto właściwe
- cały zaczyn Yudan
- 600 g mąki pszennej, typ 00
- 70 g cukru trzcinowego
- 36 g kakao naturalnego
- 10 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli nierafinowanej (12 g)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (30 g)
- 1 szkl. napoju roślinnego, u mnie domowy z nerkowców (265 g)
- 1/2 szkl. powideł śliwkowych bez cukru (155 g)
Wykonanie:
- Przygotowuję Yudan na minimum 4 godziny przed dalszymi zabiegami. Do miski wsypuję mąkę i zalewam gorącą wodą (około 90 C). Mieszam drewnianą szpatułką, następnie zagniatam dłońmi, formuję kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum 4godziny.
- Ciasto Yudan wyjmuję z lodówki na 30 minut przed dalszymi zabiegami, aby nabrało temperatury otoczenia.
- Czekoladę razem z olejem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.
- Do miski dodaję wszystkie składniki za wyjątkiem oleju i czekolady. Yudan rwę na kawałki i dodaję do pozostałych składników w misce. Wyrabiam przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego, aż składniki się dokładnie połączą. Następnie dodaję upłynnioną czekoladę z olejem i wyrabiam przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
- Miskę z ciastem przykrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Uderzam
ciasto, aby wypuścić nadmiar powietrza. Wyjmuję na wysypany mąką blat i
dzielę na cztery równe części. Każdą dzielę na pół, robię wałki i zaplatam je a następnie łączę końce aby powstał chałkowy wieniec.
- Chałki przekładam na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzewam do 200 C (funkcja góra-dół).
- Chałki wstawiam na dolną półkę i piekę przez 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu spryskuję wierzch wodą, aby skórka była miękka. Studzę na kratce.
Smacznego!
Wygląda pysznie, a kto może się oprzeć czekoladzie? Nikt! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021.
OdpowiedzUsuńMasz rację, nikt się nie oprze czekoladzie! 😋
UsuńTo ja dziękuję, że mogłam tak pysznie i w tak doborowym towarzystwie, świętować WBD 2021!
Potwierdzam, że to właśnie czekolada skupiła mój wzrok na tej chałce:) Wygląda niezwykle oryginalnie:D
OdpowiedzUsuńCzekolada rządzi! 😋
UsuńNa prawdę interesujący sposób :))
OdpowiedzUsuńWart wypróbowania 😉
Usuń