Fasolka w sosie pomidorowym (wegańska)
Fasolka w pomidorach to jeden z klasyków kuchni polskiej. Syci, rozgrzewa, idealna potrawa na jesienne słoty! Oprócz oczywistych składników, jak fasola i pomidory/przecier pomidorowy/passata/koncentrat, można dodać coś od siebie, żeby potrawę bardziej spersonalizować. Z reguły w sosie ląduje smażona cebulka i tarte warzywa korzeniowe. U mnie, dla odmiany, znalazło się trochę kremu orzechowego, trochę powideł śliwkowych i zwykły sos pomidorowy nagle przestał być taki zwykły! Wykonanie nadal pozostaje banalne, a ponieważ nie trzeba nic podsmażać, to z powodzeniem owa fasolka może być daniem jednogarnkowym - po prostu po odsączeniu fasoli, dodajemy do niej składniki sosu. Pamiętamy tylko o mieszaniu, żeby nic nie przypalić ;)
FASOLKA W SOSIE POMIDOROWYM
bez mięsa, wegańska
około 4-6 porcji
Składniki:
- 2 szkl. białej fasoli, suche ziarna
- 1 słoik passaty pomidorowej lub domowego przecieru (około 700g)
- 1/2 szkl. wody
- 4 łyżki kremu orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżka liści kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
Wykonanie:
- Fasolę wsypuję do miski, zalewam sporą ilością wody i pozostawiam na około 8 godzin do namoczenia (np. na noc).
- Po tym czasie fasolę przelewam na sito, przepłukuję pod bieżącą wodą, wsypuję do garnka i wlewam świeżą wodę. Gotuję do czasu, aż fasola będzie miękka.
- Na dużą, głęboką patelnie wlewam passatę pomidorową plus około pół szklanki wody (od razu przepłukując butelkę). Dodaję sos sojowy, karob i przyprawy. Podgrzewam na małym ogniu, często mieszając, bo może pryskać.
- Następnie dodaję masło orzechowe i powidła śliwkowe.
- Na koniec do sosu wsypuję ugotowaną fasolę i krótko razem podgrzewam (gdyby fasola była z lodówki, podgrzewam odpowiednio dłużej), mieszając, żeby nie przypalić. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody.
- Fasolka w pomidorowym sosie smakuje posypana szczypiorem i chrupiącymi orzechami. Przydałby się jeszcze domowy chleb na zakwasie, ech...
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz