Mini bułki z cukinią (wegańskie)

Mini bułki smakują jak bułki, ale są pieczone w formie do muffinek. Plus jest taki, że nie trzeba formować ciasta w zgrabne kuleczki i podczas pieczenia zastanawiać się, czy jednak nie wyjdą z nich placki. Dla małych dzieci takie bułki są wystarczające na śniadanie. Dorosły może by się nie najadł, ale jako pieczywo do przegryzania sałatki lub maczania w hummusie na imprezie, będą jak znalazł!

Mini bułeczki wzbogaciłam suszoną sproszkowaną pokrzywą. Można zamiast niej dodać np. suszony jarmuż czy inne, niekoniecznie zielone, sproszkowane warzywo. Można też tę pozycję pominąć.

MINI BUŁECZKI Z CUKINIĄ
bez laktozy, bez tłuszczu, na drożdżach, pełnoziarniste

27 sztuk.

Składniki:

  • 350g cukinii tartej na dużych oczkach
  • 350g mąki pszennej tortowej, typ 450
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g wody
  • 50g drożdży świeżych (rozmrożonych)
  • 20g cukru nierafinowanego
  • 10g soli nierafinowanej
  • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej suszonej pokrzywy
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)



Wykonanie:

  1. Drożdże rozmrażam od razu w dużej misce, w której będę przygotowywała ciasto na bułki. Jeżeli chcesz zrobić rozczyn, to użyj mniejszego naczynia.
  2. Do drożdży dodaję obie mąki, cukier, sól i przyprawy. Wlewam wodę i miksuję ciasto, aż składniki się dobrze połączą. Przykrywam i odstawiam na 15 minut do autolizy.
  3. Cukinię myję, obieram i ścieram na tarce oo dużych oczkach. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
  4. Do ciasta dodaję cukinię i czosnek. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 200 C, funkcja góra-dół. Przygotowuję foremki na muffinki - ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich ani natłuszczać i obsypywać bułką tartą, ani wykładać papierem.
  6. Ciasto nakładam do foremek, do około 2/3 wysokości. Piekę na środkowej półce przez 20 minut, aż zaczną się rumienić z wierzchu. Studzę na kratce. Zjadam skropione dobrym olejem tłoczonym na zimno, lub posmarowane domowym hummusem czy inną pastą do chleba.

Smacznego! 




Domowa Piekarnia

Komentarze

Popularne posty