Zielone gofry owsiane z tofu (wegańskie, bezglutenowe)

 Podczas zdalnego nauczania w przedszkolu dostaliśmy zadanie - przygotować z dziećmi kolorowe kanapki. Można położyć na chleb kawałek pomidora. Można dodać do tego ogórka. Kolorowa pasta, to już totalne szaleństwo. A kolorowe gofry? Ee... komu by się chciało?!


Szybko przejrzałam lodówkę, znalazłam tofu naturalne i opakowanie liści szpinaku. Płatki owsiane to u nas praktycznie stały asortyment. Wystarczyło tylko 10 minut i już na stole lądowała pierwsza porcja gofrów! To mniej, niż zajmuje pójście do sklepu po bułki.

A jak macie ochotę na trochę bardziej wyraziste, czerwone gofry z batatem i suszonymi pomidorami, to zapraszam TUTAJ.

GOFRY OWSIANE ZE SZPINAKIEM I Z NATURALNYM TOFU
bez jajek, bez laktozy, bez glutenu

2 x 6 szt.

Składniki:

  • 3 szkl. płatków owsianych górskich (360g)
  • 2 i 1/2 szkl. wody (620g)
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (100g)
  • 3 łyżki soku z ogórków kiszonych (40g)
  • garść liści szpinaku (40g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej

Wykonanie:

  1. Do kielicha stojącego blendera wsypujemy płatki owsiane, wlewamy wodę, dodajemy pokruszone tofu, sok z ogórków kiszonych, liście szpinaku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy sól i ewentualnie inne przyprawy do smaku.
  2. Wszystkie składniki miksujemy przez około 1 minutę, żeby dobrze się połączyły. Odstawiamy na 5 minut, aby masa zgęstniała.
  3. W międzyczasie płytki gofrownicy smarujemy delikatnie olejem i bardzo mocno rozgrzewamy - od tego będzie zależała chrupkość naszych gofrów.
  4. Ciasto wylewamy chochlą, lub nakładamy łyżką. Pieczemy zgodnie ze wskazaniami urządzenia, lub odrobinę dłużej, żeby były bardziej chrupiące. Odkładamy na kratkę do odparowania. Podajemy z kolorowymi, smacznymi pastami kanapkowymi i mnóstwem świeżych warzyw.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty