Zielone gofry owsiane z tofu (wegańskie, bezglutenowe)
Podczas zdalnego nauczania w przedszkolu dostaliśmy zadanie - przygotować z dziećmi kolorowe kanapki. Można położyć na chleb kawałek pomidora. Można dodać do tego ogórka. Kolorowa pasta, to już totalne szaleństwo. A kolorowe gofry? Ee... komu by się chciało?!
Szybko przejrzałam lodówkę, znalazłam tofu naturalne i opakowanie liści szpinaku. Płatki owsiane to u nas praktycznie stały asortyment. Wystarczyło tylko 10 minut i już na stole lądowała pierwsza porcja gofrów! To mniej, niż zajmuje pójście do sklepu po bułki.
A jak macie ochotę na trochę bardziej wyraziste, czerwone gofry z batatem i suszonymi pomidorami, to zapraszam TUTAJ.
GOFRY OWSIANE ZE SZPINAKIEM I Z NATURALNYM TOFU
bez jajek, bez laktozy, bez glutenu
2 x 6 szt.
Składniki:
- 3 szkl. płatków owsianych górskich (360g)
- 2 i 1/2 szkl. wody (620g)
- 1/2 kostki tofu naturalnego (100g)
- 3 łyżki soku z ogórków kiszonych (40g)
- garść liści szpinaku (40g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej
Wykonanie:
- Do kielicha stojącego blendera wsypujemy płatki owsiane, wlewamy wodę, dodajemy pokruszone tofu, sok z ogórków kiszonych, liście szpinaku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy sól i ewentualnie inne przyprawy do smaku.
- Wszystkie składniki miksujemy przez około 1 minutę, żeby dobrze się połączyły. Odstawiamy na 5 minut, aby masa zgęstniała.
- W międzyczasie płytki gofrownicy smarujemy delikatnie olejem i bardzo mocno rozgrzewamy - od tego będzie zależała chrupkość naszych gofrów.
- Ciasto wylewamy chochlą, lub nakładamy łyżką. Pieczemy zgodnie ze wskazaniami urządzenia, lub odrobinę dłużej, żeby były bardziej chrupiące. Odkładamy na kratkę do odparowania. Podajemy z kolorowymi, smacznymi pastami kanapkowymi i mnóstwem świeżych warzyw.
Smacznego!
Takich gofrów to ja jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz. Potrzeba matką wynalazku ;)
Usuń