Gulasz z czarnej soczewicy ze szpinakiem (wegański, bezglutenowy)

O tej porze roku gulasze czy inne potrawki są niezastąpione. Organizm sam się domaga gęstych, ciepłych posiłków, które rozgrzeją go od wewnątrz.
Gulaszu z czarnej soczewicy można ugotować więcej za jednym zamachem i jeść przez kilka dni, bo odgrzewany smakuje równie dobrze, albo nawet i lepiej. Dodatkowo ma tę zaletę, że jednego dnia może być zupą a kolejnego dnia sosem, bo po odstaniu gulasz gęstnieje. Smakuje dobrze podany sam, z pieczywem (np. z żytnimi bułkami), z ziemniakami, z kopytkami (np. z buraka), kluskami śląskimi, pampuchami, czy wytrawnymi plackami (np. ziemniaczanymi, jak u mnie).
Czarna soczewica pasuje mi tutaj najlepiej - po ugotowaniu jest gładka z zewnątrz i kremowa w środku. Nie rozgotowuje się, nie wyczuwa się twardej skórki.
Ja do przygotowania tego dania używałam pomidorów ze słoika, które sama pasteryzowałam w słoikach na zimę. Są one domowym odpowiednikiem pomidorów w puszce.


GULASZ Z CZARNEJ SOCZEWICY
ZE SZPINAKIEM
bez mięsa, bez glutenu

Składniki:
  • 1 szkl. czarnej soczewicy - suche ziarna (po ugotowaniu 600g)
  • 2 słoiki / puszki pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tłustego)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (115g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Wykonanie:
  1. Soczewicę namaczam w zimnej wodzie przez 8 godzin. Następnie płuczę, zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości, około 40 minut.
  2. Odlewam wodę z soczewicy, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pomidory ze słoika / z puszki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zagotowuję.
  3. Wsypuję do gulaszu liście szpinaku i podgrzewam krótko, aż "zwiędną".
  4. Garnek ściągam z ognia, wrzucam czekoladę i zostawiam na chwilę, następnie mieszam do rozpuszczenia.
  5. Gulasz z czarnej soczewicy podaję jako gęstą zupę z kawałkiem chleba, lub jako sos do klusek czy placków.
 Smacznego! 






Komentarze

Popularne posty