Racuchy kokosowe pełnoziarniste (wegańskie)

Racuchy z mąki pełnoziarnistej i wytłoków po produkcji domowego mleka kokosowego. Można je przygotować na tymże mleku, bądź na wodzie i zjadać zarówno na słono jak i na słodko.
Śniadanie w stylu zero waste i na dodatek dość szybkie w przygotowaniu, bo czekamy tylko na rozczyn z drożdży, a wyrastanie ciasta już sobie odpuszczamy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, z tym że trzeba dolewać olej co jakiś czas, bo placki go chłoną.


RACUCHY KOKOSOWE PEŁNOZIARNISTE
bez jajek, bez mleka

Porcja dla 2-4 osób.

Składniki:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (450 g)
  • 2 szkl. napoju roślinnego kokosowego lub wody
  • wytłoki pozostałe z 1/2 szkl. wiórków kokosowych użytych do produkcji domowego mleka roślinnego (przepis TUTAJ; w tym przepisie bez moreli i z połowy przewidzianej ilości)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli nierafinowanej
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Napój kokosowy podgrzewam w rondelku. Drożdże rozcieram z cukrem i zalewam ciepłym, ale nie gorącym, napojem. Przykrywam i odstawiam aż się spieni.
  2. Na patelni rozgrzewam olej.
  3. W dużej misce mieszam mąkę z przyprawami, dodaję wilgotne wiórki kokosowe i rozczyn drożdżowy. Mieszam wszystko łyżką. Gdyby wiórki były zbyt suche, dolewam jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno być gęste, ale lejące.
  4. Na dobrze rozgrzaną patelnię, przy pomocy łyżki, nakładam porcję ciasta drożdżowego, lekko je rozprowadzając. Placuszki smażę do czasu, aż wierzch będzie ścięty, wtedy przewracam na drugą stronę i krótko dosmażam.
  5. Racuchy odsączam na ręczniku papierowym. Podaję posmarowane ulubioną pastą kanapkową i z surówką, lub z porcją owoców, posypane kokosowym pudrem i polane słodkim syropem.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty