Owsiany chleb z nasionami (na zakwasie)

Delikatny pszenny chlebek z płatki owsianymi, na mleku/napoju roślimnym. Lekkie pieczywo na wiosenne śniadanie. 

Amber znalazła ten przepis w Kuchni Gucia. A wiadomo, że jak Gucio poleca, to musi być pysznie!

Ja od siebie dodałam mąkę jaglana (zamiast mleka w proszku), która sprawia, że chlebek nabiera delikatnej kruchości, przy czym nadal pozostaje miękki.


Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami

Oryginalny przepis od Sourlotti by Abby, poniżej z moimi zmianami.

Przepis na małą formę 10 x 20 cm.

Składniki:

Starter

  • 20 g zakwasu (z lodówki)
  • 20 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g wody

Słodki starter

  • Cały powyższy aktywny starter (odświeżony, 100% hydracji)
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 13 g wody
  • 13 g cukru

Ciasto właściwe

  • Cały powyższy słodki starter
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g mąki żytniej typ 1400 lub pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g cukru
  • 3 g soli
  • 10 g - 30 g mąki jaglanej
  • 25 g płatków owsianych górskich + 50g napoju roślinnego
  • 10 g maku (u mnie biały)
  • 10 g siemienia lnianego
  • 120 g napoju roślinnego
  • 25 g margaryny roślinnej
  •  Płatki owsiane do posypania bochenków

Wykonanie:

  1. Składniki na starter mieszamy i pozostawiamy na 4-5 godzin (jeżeli zakwas jest z lodówki, to najlepiej odświeżyć go 2-3 razy).
  2. Do startera dodaemy pozostałe składniki na słodki starter, mieszamy i pozostawiamy na 4-5 godzin lub na noc.
  3. W drugiej, mniejszej misce, płatki owsiane zalewamy napojem sojowym i również pozostawiam na noc, aby zmiękły.
  4. Przygotowujemy ciasto właściwe. Do słodkiego startera dodajemy wszystkie składniki oprócz masła/margaryny i wyrabiamy do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) przez ok. 5 min.
  5. Następnie dodajemy po kawałku margaryny i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „windowane”).
  6. Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).
  7. Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy 35-40 minut aż wierzch będzie rumiany. Studzimy na kratce.
Smacznego!





W kwietniowej piekarni udział wzięli:

Komentarze

  1. Pięknie Ci się upiekł, a ta zamiana mleka na mąkę dała mu piękny kolor.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie w kwietniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie!
      Z tą mąką to niezamierzony efekt 🙃

      Usuń
  2. Ciekawy dodatek mąki jaglanej i uroczy chlebek. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję za kolejne spotkanie i kolejną pyszną inspirację!

      Usuń
  3. Nabrał ładnego koloru od mąki jaglanej. :)
    Dziękuję za kwietniowy czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oświetlenie chyba też miało wpływ ;)
      I ja ślicznie dziękuję za wspólny czas!

      Usuń
  4. Pyszny chlebek, rumiany i wyrośnięty :-) Do następnego wspólnego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać smakowity miękisz i jak zawsze bardzo inspirujące wege zmiany : napój owsiany i mąka jaglana.
    Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chciałam trzymać się przepisu, ale wyszło jak zwykle. Ta mąka jaglana to był totalny spontan 🙃

      Usuń
  6. Ale superaśny się upiekł. Zmiany dobrze mu zrobiły. Do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był pyszny! Szkoda tylko, że taki mały, bo już nic nie zostało...

      Usuń
  7. Ślicznie upieczony. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Beatko bardzo apetyczny Twój chleb! Dziękuję za wspólną zabawę! Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie i myślę, że taki właśnie jest :) Uwielbiam chleb z ziarnami w absolutnie każdej wersji - jest nie tylko smaczny, ale również wartościowy. Zwykle wybieram ciemne pieczywo ze względu na obniżoną kaloryczność. Nigdy bym nie pomyślała o tym, aby dodać mąki jaglanej. Ciekawy pomysł :) Przyznam, że ja zawsze trzymam się przepisów, bo dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami. Boję się, że popełnię jakiś błąd, przez co ciasto nie wyrośnie lub miąższ będzie miał nieodpowiednią konsystencję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kulinarnym niepowodzeniom zdobywamy nowe doświadczenia. Ale można się też uczyć na cudzych błędach i korzystać ze sprawdzonych przepisów 😉

      Usuń
  10. Thank you for sharing, please visit
    Visit Us

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty