Owsiany chleb z nasionami (na zakwasie)
Delikatny pszenny chlebek z płatki owsianymi, na mleku/napoju roślimnym. Lekkie pieczywo na wiosenne śniadanie.
Amber znalazła ten przepis w Kuchni Gucia. A wiadomo, że jak Gucio poleca, to musi być pysznie!
Ja od siebie dodałam mąkę jaglana (zamiast mleka w proszku), która sprawia, że chlebek nabiera delikatnej kruchości, przy czym nadal pozostaje miękki.
Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami
Oryginalny przepis od Sourlotti by Abby, poniżej z moimi zmianami.
Przepis na małą formę 10 x 20 cm.
Składniki:
Starter
- 20 g zakwasu (z lodówki)
- 20 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g wody
- Cały powyższy aktywny starter (odświeżony, 100% hydracji)
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 13 g wody
- 13 g cukru
- Cały powyższy słodki starter
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g mąki żytniej typ 1400 lub pszennej pełnoziarnistej
- 20 g cukru
- 3 g soli
- 10 g - 30 g mąki jaglanej
- 25 g płatków owsianych górskich + 50g napoju roślinnego
- 10 g maku (u mnie biały)
- 10 g siemienia lnianego
- 120 g napoju roślinnego
- 25 g margaryny roślinnej
- Składniki na starter mieszamy i pozostawiamy na 4-5 godzin (jeżeli zakwas jest z lodówki, to najlepiej odświeżyć go 2-3 razy).
- Do startera dodaemy pozostałe składniki na słodki starter, mieszamy i pozostawiamy na 4-5 godzin lub na noc.
- W drugiej, mniejszej misce, płatki owsiane zalewamy napojem sojowym i również pozostawiam na noc, aby zmiękły.
- Przygotowujemy ciasto właściwe. Do słodkiego startera dodajemy wszystkie składniki oprócz masła/margaryny i wyrabiamy do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) przez ok. 5 min.
- Następnie dodajemy po kawałku margaryny i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „windowane”).
- Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).
- Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy 35-40 minut aż wierzch będzie rumiany. Studzimy na kratce.
Smacznego!
W kwietniowej piekarni udział wzięli:
Pięknie Ci się upiekł, a ta zamiana mleka na mąkę dała mu piękny kolor.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie w kwietniu!
Dziękuję ślicznie!
UsuńZ tą mąką to niezamierzony efekt 🙃
Ciekawy dodatek mąki jaglanej i uroczy chlebek. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za kolejne spotkanie i kolejną pyszną inspirację!
UsuńNabrał ładnego koloru od mąki jaglanej. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowy czas.
Oświetlenie chyba też miało wpływ ;)
UsuńI ja ślicznie dziękuję za wspólny czas!
Pyszny chlebek, rumiany i wyrośnięty :-) Do następnego wspólnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie 😊
UsuńDo następnego!
Widać smakowity miękisz i jak zawsze bardzo inspirujące wege zmiany : napój owsiany i mąka jaglana.
OdpowiedzUsuńDo kolejnego wspólnego pieczenia.
Bardzo chciałam trzymać się przepisu, ale wyszło jak zwykle. Ta mąka jaglana to był totalny spontan 🙃
UsuńAle superaśny się upiekł. Zmiany dobrze mu zrobiły. Do następnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńBył pyszny! Szkoda tylko, że taki mały, bo już nic nie zostało...
UsuńŚlicznie upieczony. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńDo następnej piekarni!
Beatko bardzo apetyczny Twój chleb! Dziękuję za wspólną zabawę! Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
UsuńPozdrawiam!
Wygląda pysznie i myślę, że taki właśnie jest :) Uwielbiam chleb z ziarnami w absolutnie każdej wersji - jest nie tylko smaczny, ale również wartościowy. Zwykle wybieram ciemne pieczywo ze względu na obniżoną kaloryczność. Nigdy bym nie pomyślała o tym, aby dodać mąki jaglanej. Ciekawy pomysł :) Przyznam, że ja zawsze trzymam się przepisów, bo dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami. Boję się, że popełnię jakiś błąd, przez co ciasto nie wyrośnie lub miąższ będzie miał nieodpowiednią konsystencję.
OdpowiedzUsuńDzięki kulinarnym niepowodzeniom zdobywamy nowe doświadczenia. Ale można się też uczyć na cudzych błędach i korzystać ze sprawdzonych przepisów 😉
UsuńCudnie wygląda ten chlebek :) Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń