Kotlety z dynią i szpinakiem (wegańskie, bezglutenowe)

Smaczne kotlety na bazie ryżu pełnoziarnistego i kaszy jaglanej, z dodatkiem dyni i szpinaku.

Szybkie i proste - dynia i szpinak są dodawane do kotletów na surowo, tylko kaszę i ryż trzeba ugotować, ale to praktycznie dzieje się samo. Doprawiamy do smaku, lepimy, pieczemy, podajemy. Gotowanie kaszy i ryżu a nawet przygotowanie całej masy, możemy przeprowadzić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu po pracy naprawdę nie zajmie nam wiele czasu.

Sezon na dynię się wprawdzie skończył, ale wiem, że dużo osób tak jak ja, ma jeszcze co nieco zachomikowane w piwnicy lub w zamrażarce.

KOTLETY Z DYNIĄ I SZPINAKIEM
bez mięsa, bez jajek, bez glutenu

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu pełnoziarnistego jaśminowego + 2-2,5 szkl. wody do gotowania
  • 1 szkl. kaszy jaglanej + 2 szkl. wody do gotowania
  • 400 g dyni tartej na dużych oczkach tarki (około 2,5 szkl.)
  • 100 g szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej - do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mieonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

  1. Ryż jaśminowy przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą, wsypuję do garnka i zalewam około 2 szklankami wrzącej wody. Gotuję około 30 minut, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Gdy ryż będzie miękki i wchłonie płyny, odstawiam pod przykryciem do spęcznienia.
  2. Kaszę jaglaną wsypuję na sito i przelewam wrzątkiem, następnie przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą. Kaszę wsypuję do garnka, wlewam 2 szklanki wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 15 minut, aż wchłonie płyny. Przykrywam i odstawiam do spęcznienia.
  3. Kaszę i ryż umieszcza w misce i tak z grubsza rozmiksowuję ręcznym blenderem, żeby masa lepiej się kleiła, ale żeby nie zrobić z tego pasty! Na upartego, jeżeli kasza i ryż ugotują się na miękko, można pominąć.
  4. Obrany kawałek dyni ścieram na dużych oczkach tarki, szpinak siekam, czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa dodaję do miski z kaszą i ryżem. (Po dodaniu dyni też można delikatnie rozmiksować ją w masie)
  5. Wlewam olej, wsypuję nasiona chia oraz wszystkie przyprawy. Masę mieszam dokładnie czystą dłonią, następnie odstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
  6. Piekarnik rozgrzewam do 180 C, blachę wykładam papierem do pieczenia. Dłonie natłuszczam olejem i formuję kotleciki. Piekę przez 20 minut z jednej strony, po czym przewracam łopatką na drugą stronę i dopiekam kolejne 10 minut.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty