Sałatka ze smażonymi szparagami i rzodkiewkami

 Wiosenna, lekka kolacja? Są zielone szparagi, kolorowe rzodkiewki i sałata, czyli same sezonowe warzywa z zaufanego gospodarstwa. By było bardziej sycąco, dodałam kaszę. Kuskus razowy wystarczy tylko zalać gorącą wodą i chwilę odczekać, więc tak naprawdę przygotowuje się go w międzyczasie.

Połączenie smażonych szparagów i rzodkiewek pojawiło się już przy okazji TEGO wpisu. Tym razem zamiast makaronu jest chrupiąca sałata i kuskus. Użyłam mniej cytryny a przyprawy ograniczyłam do soli i pieprzu. Bez wydziwiania i bez stania godzinami w kuchni. Szybko, lekko i smacznie.


SAŁATKA ZE SMAŻONYMI SZPARAGAMI I RZODKIEWKAMI

około 3 porcje

Składniki:

  • 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewek (u mnie białe i różowe)
  • 1 szkl. kuskusu razowego
  • 1 i 1/2 szkl. wrzącej wody
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

  1.  Szparagi myję i odłamuję zdrewniałe końce (lub obieram same końcówki), kroję w plasterki. Rzodkiewki myję i kroję w ćwiartki lub słupki, w zależności od wielkości.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone szparagi, po około 2-3 minutach dorzucam pokrojone rzodkiewki. Smażę do czasu, aż szparagi staną się miękkie, lub trochę dłużej aby warzywa się lekko przyrumieniły. Pod koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.
  3. W międzyczasie zagotowuję wodę w czajniku. Kuskus wsypuję do miski, dodaję płatki drożdżowe i mieszam. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na kilka minut, aby kasza spęczniała.
  4. Liście sałaty myję, osuszam i rozdzieram palcami na mniejsze kawałki. Układam na talerzach.
  5. Napęczniałą kaszę mieszam i nakładam na warstwę sałaty. Na wierzchu sałatki wykładam smażone szparagi i smażone rzodkiewki. Podaję jeszcze ciepłe.

Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty