Sałatka ze smażonymi szparagami i rzodkiewkami
Wiosenna, lekka kolacja? Są zielone szparagi, kolorowe rzodkiewki i sałata, czyli same sezonowe warzywa z zaufanego gospodarstwa. By było bardziej sycąco, dodałam kaszę. Kuskus razowy wystarczy tylko zalać gorącą wodą i chwilę odczekać, więc tak naprawdę przygotowuje się go w międzyczasie.
Połączenie smażonych szparagów i rzodkiewek pojawiło się już przy okazji TEGO wpisu. Tym razem zamiast makaronu jest chrupiąca sałata i kuskus. Użyłam mniej cytryny a przyprawy ograniczyłam do soli i pieprzu. Bez wydziwiania i bez stania godzinami w kuchni. Szybko, lekko i smacznie.
SAŁATKA ZE SMAŻONYMI SZPARAGAMI I RZODKIEWKAMI
około 3 porcje
Składniki:
- 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
- 1 pęczek rzodkiewek (u mnie białe i różowe)
- 1 szkl. kuskusu razowego
- 1 i 1/2 szkl. wrzącej wody
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Szparagi myję i odłamuję zdrewniałe końce (lub obieram same końcówki), kroję w plasterki. Rzodkiewki myję i kroję w ćwiartki lub słupki, w zależności od wielkości.
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone szparagi, po około 2-3 minutach dorzucam pokrojone rzodkiewki. Smażę do czasu, aż szparagi staną się miękkie, lub trochę dłużej aby warzywa się lekko przyrumieniły. Pod koniec smażenia doprawiam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.
- W międzyczasie zagotowuję wodę w czajniku. Kuskus wsypuję do miski, dodaję płatki drożdżowe i mieszam. Zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na kilka minut, aby kasza spęczniała.
- Liście sałaty myję, osuszam i rozdzieram palcami na mniejsze kawałki. Układam na talerzach.
- Napęczniałą kaszę mieszam i nakładam na warstwę sałaty. Na wierzchu sałatki wykładam smażone szparagi i smażone rzodkiewki. Podaję jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz