Wiosenne kotlety z kalarepy (wegańskie, bezglutenowe)
Kotlet na niedzielę w wersji roślinnej, bo czasami przychodzi ochota na "klasyczny polski obiad". Tutaj w wydaniu wiosennym, bo z młodej zielonej kalarepy.
Kotlety z kalarepy to propozycja na szybki obiad do przygotowania nawet w zabieganym tygodniu. Kalarepy nie trzeba wcześniej obgotowywać, wystarczy ją panierować i smażyć. Te kilka minut na patelni sprawiają, że skórka kotletów jest chrupiąca a kalarepa staje się "al dente". Wyglądają i smakują trochę jak filety rybne. Jakby podać je z frytkami, to powstało by prawdziwe wegańskie fish & chips. Żeby jednak danie było zdrowsze i lżejsze, podałam ziemniaczki gotowane na parze a zamiast sałatki z ciężkim, śmietanowym sosem - chrupiąca sałata i blanszowane szparagi, które są gotowe w zaledwie 5 minut. Przy tym obiedzie najdłużej zajęło mi gotowanie ziemniaków. ;)
WIOSENNE KOTLETY Z KALAREPY
bez mięsa, bez jajek, bez glutenu
Dla 3 osób.
Składniki:
- 2 małe kalarepy
- 1/2 szkl. mąki z ciecierzycy
- 1/2 szkl. wody
- 3/4 szkl. bułki tartej (jeżeli potrzeba, to bezglutenowej)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Do podania: puree ziemniaczane, surówka
Wykonanie:
- W jednej misce mieszam mąkę z cieciorki, sól, pieprz i wodę - najlepiej trzepaczką, żeby rozbić grudki. Odstawiam na 10 minut, po tym czasie znowu mieszam.
- Do drugiej miski wsypuję bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzewam olej do smażenia.
- Kalarepę obieram, kroję w plastry równej grubości, najlepiej 0,5-1 centymetrowe. Osuszam papierowym ręcznikiem.
- Plastry zanurzam w cieście z mąki ciecierzycowej a następnie obtaczam w bułce tartej.
- Smażę z dwóch stron na rumiano. Podaję na obiad z ziemniaczkami i porcją sałatki lub surówki.
Smacznego!
super, proste a jak pysznie się prezentują
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kotlety rzeczywiście są bardzo proste i bardzo smaczne!
Usuń