Bezglutenowe muffinki z czekoladą i borówkami (wegańskie)

 Babeczki na bogato, z gorzką czekoladą i z borówkami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez miksera. Z cukrem. ☺

Wyszły naprawdę bosko! Goście byli zachwyceni. Nikt się nie spodziewał, że bezglutenowe i wegańskie, bo bardzo ładnie trzymały fason, nie kruszyły się i były odpowiednio wilgotne. Czekolada i borówki fajnie dopełniały smak muffinek. A jak szybko się je przygotowuje? Jestem z nich dumna!

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI

około 15 szt.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki z ciecierzycy (140 g)
  • 1/2 szkl. mąki kasztanowej (70 g)
  • 1/2 szkl. cukru (120 g)
  • 2 łyżki skrobi z tapioki (25 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2/3 szkl. wegańskiego jogurtu (u mnie migdałowy) 
  • 1/3 szkl. napoju roślinnego (u mnie owsiany)
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 duże garście borówek amerykańskich (70 g)
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady Wegańskie Serce (50 g)
  • Do dekoracji: garść borówek, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1/2 łyżeczki oleju.

 Wykonanie:

  1.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami.
  2.  W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę oraz umyte i osuszone borówki. Mieszamy.
  3.  Do miski z suchymi składnikami wlewamy wszystkie mokre składniki i mieszamy do czasu, aż się połączą.
  4. Do papilotek nakładamy porcje ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Studzimy na kratce.
  5. Babeczki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i świeżymi borówkami.

Smacznego! 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty