Ciasto kakaowe z czekoladą i żurawiną (wegańskie)

 Jeżeli komuś przejadła się czekolada i ma ochotę na ciasto... to może upiec ciasto z czekoladą ☺ Inna forma, inna faktura, ale ten sam pyszny czekoladowy smak !

Ciasto kakaowe z czekoladą jest szybkie w przygotowaniu, wszystko przygotowuje się w trakcie nagrzewania piekarnika. Czekolady wegańskie - u mnie biała z malinami i gorzka z żurawiną. Do towarzystwa dodałam także suszoną żurawinę. Cukru za dużo nie sypałam, czekolady robią swoje. Wyszło naprawdę przyjemne ciasto, które mocno podnosi poziom endorfin.


CIASTO KAKAOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I ŻURAWINĄ

Keksówka o wymiarach około 35 x 10 cm

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej, typ 480 (450 g)
  • 1 i 1/2 szkl. napoju sojowego (375 g)
  • 1/2 szkl. cukru pudru (90 g)
  • 1/4 szkl. kakao naturalnego (30 g)
  • 1/4 szkl. oleju kokosowego nierafinowanego, upłynnionego (60 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 tabliczki czekolady wegańskiej - biała z malinami (50 g)
  • 1/2 tabliczki czekolady wegańskiej - gorzka z żurawiną (50 g)
  • garść suszonej żurawiny, posiekanej (50 g)

Wykonanie:

  1.  Piekarnik rozgrzewam do 180 C, grzanie góra-dół. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Olej umieszczam w naczyniu żaroodpornym i od razu upłynniam w rozgrzewającym się piekarniku.
  2. Obie czekolady siekam niedbale. Żurawinę również siekam.
  3. Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (cukier można przez sitko, żeby nie było grudek). Mieszam. Wsypuję białą i gorzką czekoladę oraz żurawinę i ponownie mieszam.
  4. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam tylko do połączenia się składników.
  5. Masę na ciasto przekładam do foremki, wierzch wyrównuję mokrą łyżką. Wstawiam do piekarnika na środkową półkę i piekę około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto nie będzie klejący.

Smacznego! 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty