Dyniowe drożdżowki z dyniową marmoladą i ananasem (wegańskie, bez cukru)

Ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni, jest idealnie puszyste, wilgotne i uroczo żółciutkie. Marmolada z dyni słodzona syropem klonowym tworzy słodkie wypełnienie drożdżówek a zapieczone, słodko-kwaśne kawałki ananasa nadają im wyrazu. Teoretycznie można by dodać inne owoce, lub w ogóle je pominąć i zrobić dyniowe drożdżówki z dyniowym dżemem. Brzmi nieźle, ale to zdecydowanie nie będzie to! Dynia i syrop klonowy sprawiają, że drożdżówki mogłyby być słodko-mdłe w smaku i to właśnie ananas nadaje im charakteru. Taki niepozorny, mrożony, bez żadnej obróbki a jednak stawia kropkę nad "i". Polecam!


DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z DYNIOWĄ MARMOLADĄ I ANANASEM
bez mleka, bez jajek, bez cukru

16 sztuk

Składniki:

Zaczyn drożdżowy
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodu)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 szkl. ciepłej wody (lub napoju roślinnego)
Ciasto drożdżowe
  • Zaczyn drożdżowy
  • 1 szkl. Purée z dyni (Muskat; 250g)
  • 1/4 szkl. syropu klonowego (85g)
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego (50g)
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej babuni, typ 650 (535g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
Marmolada dyniowa z ananasem
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. syropu klonowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 opakowanie (450g) mrożonego ananasa, lub świeży ananas obrany i pokrojony w kostkę

Wykonanie:
  1. W dużym kubku rozkruszam drożdże, dodaję syrop i rozcieram wierzchem łyżeczki, następnie rozcieram z mąką i zalewam ciepłą wodą. Przykrywam i czekam aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do dużej miski wsypuję mąkę (można przesiać), dodaję sól i kardamon, mieszam. Dodaję purée z dyni, syrop klonowy i cały zaczyn drożdżowy. Wyrabiam przez 8-10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, lekko klejące się do dłoni.
  3. Wlewam olej i wyrabiam kolejne 2-4 minuty, aż zostanie wchłonięty przez masę drożdżową.
  4. Ciasto formuję w kulę i pozostawiam w misce (lub garnku). Przykrywam i odstawiam do lodówki na nocne wyrastanie, lub w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość
  5. W międzyczasie blenduję puree dyniowe (lub upieczoną dynię) razem z syropem klonowym. Gdy powstanie gładki mus, dodaję mąkę ziemniaczaną oraz kardamon i ponownie blenduję.
  6. Ananasa wysypuję na talerzy, by się trochę rozmroził.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę i krótko wyrabiam, następnie dzielę na pół, jedną część ponownie przykrywam a drugą dzielę na 8 kawałków. Z każdego robię placek z wgłębieniem na środku, do którego nakładam po 2-3 łyżeczki dyniowej marmolady i lekko wciskam kilka kawałków ananasa (można je też ułożyć tuż przed pieczeniem). Najwygodniej robić to od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i analogicznie postępuję z drugą częścią ciasta.
  8. Piekarnik rozgrzewam do 200 C, funkcja góra-dół. Drożdżówki dyniowe piekę przez 10-12 minut, aż będą lekko rumiane. Studzę na kratce.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty