Pączki pomarańczowo-dyniowe z marcepanem (wegańskie, pieczone)

 Tłusty czwartek w tym roku przypada 24.lutego. Jeszcze trochę czasu zostało, ale już coraz częściej można się natknąć w sieci na pączkowe pyszności. Ja również mam dla Was coś specjalnego - pączki z piekarnika pomarańczowo-dyniowe nadziane masą marcepanową i oblane lukrem limonkowym. Naprawdę, niebo w gębie! Ciasto drożdżowe jest miękkie a słodki smak marcepanu wspaniale się łączy z aromatami pomarańczy i limonki.

W sumie, to po co czekać na Tłusty Czwartek? Przecież trwa karnawał! Przecież można upiec pączki na niedzielny podwieczorek. Kto Wam zabroni ☺

PĄCZKI POMARAŃCZOWO-DYNIOWE Z MARCEPANEM
bez jajek, bez mleka, z piekarnika

Około 30 sztuk

Składniki:

  • 6 szkl. mąki pszennej tortowej, typ 480 (820g)
  • 1 szkl. soku pomarańczowego
  • 1 szkl. puree z dyni z TEGO przepisu (250g)
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/4 szkl. oleju z pestek winogron (53g)
  • 2 łyżki cukru pudru (25g)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (15g)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • marcepan (około 300g)
  • lukier limonkowy - 1 łyżka soku z limonki i 3/4 szkl. cukru pudru

 Wykonanie:

  1. Drożdże przenoszę do miseczki i zalewam połową szklanki soku pomarańczowego, lekko podgrzanego. Rozcieram, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. 
  2. Do dużej iski wsypuję mąkę (można przesiać), cukier puder i kardamon, wlewam rozczyn drożdżowy, pozostały sok pomarańczowy i dodaję puree dyniowe.
  3. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wlewam olej, ekstrakt waniliowy i sok z limonki. Dalej wyrabiam do czasu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
  4. Miskę z ciastem przykrywam szczelnie i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. W międzyczasie formuję kulki z marcepanu - wielkości małego orzecha włoskiego.
  6. Ciasto wyjmuję na wysypany mąką blat. Krótko wyrabiam, następnie odrywam po kawałku ciasta i formuję kulkę, którą kolejno rozpłaszczam, układam na niej kulkę z marcepanu i ponownie zlepiam w kulkę zamykając marcepan w jej wnętrzu. Uformowane pączki odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Przygotowuję lukier - w kubku rozcieram cukier puder z sokiem z limonki, aż powstanie gładki, gęsty i biały lukier.
  8. Piekarnik nagrzewam do 180 C, funkcja góra-dół z termoobiegiem. Pączki piekę przez około 20 minut, aż będą ładnie przypieczone. Studzę na kratce. Polewam limonkowym lukrem.

Smacznego! 



Komentarze

  1. Prześliczne, chyba upiekę moim weganom, bo narzekają ,że te smażone za tłuste

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty