Kokosowe ciasteczka z wróżbą (wegańskie, bez cukru)
Kokosowe ciasteczka z wróżbą upiekłam na Andrzejki. Oczywiście nie wyrobiłam się na czas z ich publikacją, ale nie ma tego złego! Przecież nie tylko na imprezie Andrzejkowej możemy sobie powróżyć. Impreza Sylwestrowa to także świetna okazja na przygotowanie ciasteczek z różnymi sentencjami. Mogą to być noworoczne przepowiednie napisane pod kątem konkretnych gości, wesołe wierszyki, inspirujące cytaty czy proste zadania do wykonania. Goście na pewno będą zachwyceni! A że przy okazji ciasteczka są bardzo smaczne, to przyjemność będzie podwójna.
Ciasteczko można formować w kształt pieroga, jak tradycyjne chińskie ciasteczka z wróżbą, w których najlepiej jest umieścić karteczkę przed pieczeniem, chociaż i po upieczeniu jest to możliwe, jeżeli ich dokładnie nie zlepimy. Jak ktoś się nie chce bawić w formowanie pierożków, to karteczkę z wróżbą można zalepić w kawałku ciasta i rozwałkować na placek. Każdy sposób jest dobry.
Ciasteczka są słodkie, pachnące, delikatnie kruche. Podczas przechowywania zachowują świeżość i w ogóle nie robią się twarde.
Ciasteczka są słodkie, pachnące, delikatnie kruche. Podczas przechowywania zachowują świeżość i w ogóle nie robią się twarde.
KOKOSOWE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ
bez jajek, bez mleka, bez cukru rafinowanego
Około 70 sztuk.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej (300g)
- 1 szkl. mąki kokosowej (145g)
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (45g)
- 1/2 szkl. syropu z agawy (180g)
- 1/2 szkl. tłustego mleczka kokosowego (np. wstrząśnięta puszka; 135g)
- 1/3 szkl. ciepłej wody - do odpowiedniej konsystencji
- 1/4 szkl. oleju kokosowego nierafinowanego, upłynnionego (45g)
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego, lub innego płynnego (45g)
- skórka z 1 cytryny
- karteczki z wypisanymi wróżbami oraz folia aluminiowa do zawinięcia
Wykonanie:
- Przygotowujemy wróżby, zapisujemy je odręcznie na papierze lub drukujemy. Wycinamy i składamy w harmonijkę czy małą kosteczkę. Jeżeli karteczki będziemy piekli razem z ciasteczkami, to dla bezpieczeństwa przed zapaleniem się papieru, dodatkowo każdą karteczkę owijamy w kawałek folii aluminiowej.
- W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki.
- Cytrynę, najlepiej niewoskowaną, dokładnie myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i mieszamy razem z suchymi składnikami.
- Do miski wlewamy mokre składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odrywamy kawałek, z którym będziemy pracować, a resztę owijamy w folię spożywczą i ewentualnie chowamy do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm. Szklanką wykrawamy kółka, na środku każdego umieszczamy po jednej karteczce z wróżbą.
- Ciasteczko składamy na pół i sklejamy na środku. Rogi odginamy do tyłu, uzyskując kształt jakby rogalika. Dodatkowo uformowane ciasteczka, oczekujące na wstawienie do piekarnika, można zawiesić na rancie kubka, dla lepszego utrwalenia kształtu.
- Ciasteczka z wróżbą pieczemy w 170 C na środkowej półce, przez około 15 minut, do delikatnego ze złocenia. Czas będzie zależał w dużej mierze od tego, jak grubo rozwałkujemy ciasto i czy było wcześniej schłodzone w lodówce.
- W czasie, gdy jedna tura ciastek się piecze, z pozostałego ciasta znowu odrywamy kawałek, zagniatamy razem z pozostałymi ścinkami i postępujemy jak wcześniej. Upieczone i wystudzone ciastka z wróżbą przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz