Jesienna kostka orzechowa z kremem dyniowo-jaglanym (wegańska, bez cukru)

Mała rzecz a cieszy. I syci na długo! Już same blaty, za sprawą masła orzechowego, nadają ciastu ciężkości. Przełożone kremem z kaszy jaglanej, pieczonej dyni i masła orzechowego. Wierzch to znowu masło orzechowe. Kostka orzechowa jest kaloryczna ale wysokobiałkowa i bez białego cukru. Bardzo dobrze się kroi i smakuje wybornie. Poleca się po treningu, zamiast kupnego batona energetycznego! 


Lista składników może wydawać się przydługawa, ale w rzeczywistości w każdej warstwie są powielonene pasta orzechowa, napój roślinny, ksylitol i erytrol, więc naprawdę nie jest źle.
Owoce, dla przełamania smaku, są zdecydowanie wskazane, ilość dowolna. Ja dekorowałam skromnie, układając po kilka owocków, ale Młody tak poszalał, że o swojej porcji mówił "borówkowiec" a ciasta trzeba było szukać na talerzu...


JESIENNA KOSTKA ORZECHOWA
Z KREMEM DYNIOWO-JAGLANYM
bez jajek, bez laktozy, bez cukru rafinowanego

Forma 20x20 cm, około 16 porcji.

Składniki:

Krem dyniowo-jaglany
  • 180g puree z pieczonej dyni (według TEGO przepisu), u mnie zwykła
  • 1/2 szkl. (150g) kremowego masła orzechowego (pasty orzechowej bez dodatków)
  • 1/2 szkl. (100g) kaszy jaglanej
  • 1 szkl. napoju roślinnego (np. owsianego lub sojowego)
  • 4 łyżki substancji słodzącej (u mnie 2 łyżki ksylitolu i 2 łyżki erytrytolu) - do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Biszkopty kakaowo-orzechowe
  • 2 szkl. (300g) mąki pszennej tortowej, typ 450
  • 1 i 1/4 szkl. (300g) napoju roslinnego
  • 1/4 szkl. (75g) masła orzechowego
  • 1/4 szkl. (55g) ksylitolu
  • 1/4 szkl. (55g) erytrytolu
  • 1/4 szkl. (28g) kakao naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody


Sos/krem orzechowy
  • 1/2 szkl. napoju roślinnego
  • 1/2 szkl. masła orzechowego
  • 1-2 łyżki słodzika (ksylitol + erytrytol)
Do dekoracji
  • garść malin
  • garść borówek

Wykonanie:
  1. Zaczynam od rozgrzania piekarnika, wyłożenia blach papierem do pieczenia (a najlepiej dwóch blach) i przystępuję do robienia blatów biszkoptowych do ciasta. Oczywiście przy założeniu, że dynię upieczoną już posiadam.
  2. W dużej misce mieszam suche składniki, w wysokim naczyniu miksuję mleko, masło orzechowe i sok z cytryny. Mokre przelewam do suchych (lub odwrotnie) i połowę ciasta wykładam na wskazaną blachę. Piekę w 180 C przez 15 minut, po czym wyjmuję i studzę a do foremki wlewam drugą połowę ciasta i również piekę przez 15 minut. Gdyby się wybrzuszyło, na czas stygnięcia kładę je na desce do góry nogami.
  3. Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie płuczę pod zimną wodą, wsypuję do garnka i zalewam mlekiem roślinnym. Gotuję na małym ogniu do czasu, aż wchłonie prawie cały płyn, wtedy wyłączam grzanie, wsypuję ksylitol i erytrytol, i odstawiam pod przykryciem do spęcznienia.
  4. W wysokim naczyniu blenduję upieczoną dynię z masłem orzechowym, dodając porcjami ugotowaną kaszę. Na koniec wlewam sok z cytryny i doprawiam cynamonem. Blenduję do uzyskania (możliwie) gładkiego kremu.
  5. Formę, w której się piekły blaty do ciasta, wykładam folią aluminiową, zostawiając zapas po bokach. Wkładam pierwszy blat i wykładam na niego całość kremu jaglano-dyniowego. Drugi blat układam odwrócony do góry nogami. Mocno dociskam, następnie zabezpieczam boki folią (co jest szczególnie istotne w przypadku niskiej foremki). Wierzch nakrywam drugim arkuszem folii i tak zawinięte ciasto wstawiam do lodówki aby się schłodziło, np. na noc.
  6. Na sos orzechowy miksuję w wysokim naczyniu napój roślinny z masłem orzechowym. Dodaję do smaku wybranego słodu. Schładzam jak zdążę. Można sos wylać na ciasto i ponownie schować do lodówki na kilka godzin, wtedy stężeje i utworzy wierzchnią warstwę kremu.
  7. Orzechowca przekładam na deskę, kroję w kostkę i na wierzch wylewam porcję sosu orzechowego (jeżeli nie zrobiłam tego wcześniej). Dekoruję leśnymi owocami i serwuję z dobrą herbatą.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty