Orzechowe mini pączki z piekarnika (wegańskie, bez cukru, bez oleju)

Ostatnio koleżanka z ekscytacją powiedziała: "W czwartek jest moje ulubione święto, już nie mogę się doczekać, specjalnie na weekend nie jadłam nic słodkiego!" Tak, miała na myśli Tłusty Czwartek. I najlepsze jest to, że w ogóle nie widać po Niej, że uwielbia pączki!
Nie każdy jednak może sobie pozwolić na rozpustę. Z różnych powodów. I dla tych osób już spieszę z przepisem na odchudzone mini pączki! Bez smażenia, bez dodatku oleju do ciasta. Dałam solidną porcję masła orzechowego, ale takiego z czystym składem. Po mimo swojej kaloryczności, orzechy należą do grupy zdrowych przekąsek. Możemy tutaj użyć swojej ulubionej pasty orzechowej, ja postawiłam na mix orzeszków ziemnych i orzechów laskowych. Do wypieku nie dodałam też cukru, zastąpiłam go w całości ksylitolem. Tak, w całości! Nawet bez jednej łyżeczki do wyrastania jako pożywka dla drożdży. Ciasto i tak rośnie, może jedynie trochę wolniej niż jak delikatnie posłodzę. Albo może było za ciężkie przez dodatek kremu orzechowego?
Tak czy siak babeczki się udały, Młody już wczoraj oceniał organoleptycznie i był bardzo rad z tego powodu. Oczywiście ksylitol wpływa na smak i nie każdy jest do tego przyzwyczajony, ale Jemu bardzo smakowało. Zapytałam, czy to wygląda jak babeczki, racuchy czy pączki, odpowiedział, że jak pączki. A jak powiedziałam, że resztę zjemy w Tłusty Czwartek, odparł, że przecież to nie są tłuste pączki...


ORZECHOWE MINI PĄCZKI Z PIEKARNIKA
bez cukru, bez oleju, bez mleka, bez jajek, bez smażenia

około 30 sztuk

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej extra, typ 405 (310g)
  • 1 i 1/2 szkl. napoju sojowego (375g) 
  • 1/3 szkl. mąki kokosowej (60g)
  • 1/3 szkl. ksylitolu (80g)
  • 6 czubatych łyżeczek kremu orzechowego (u mnie z orzeszków ziemnych i z orzechów laskowych; 80g), może być z drobnymi kawałkami orzechów
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • garść drobno siekanych orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Mleko lekko podgrzewamy, przelewamy do miski i dodajemy pokruszone drożdże. Rozcieramy je wierzchem łyżeczki, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy na 15-20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kokosową, ksylitol i przyprawy. Mieszamy.
  3. Do suchych składników wlewamy rozczyn drożdżowy i przy pomocy miksera z hakami do ciasta drożdżowego, wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
  4. Do ciasta dodajemy masło orzechowe i miksujemy przez kolejne 5 minut. Ciasto będzie gęste, ale lejące, więc mieszanie ręką raczej się tutaj nie sprawdzi. Pod koniec można jeszcze dorzucić garść drobno posiekanych dowolnych orzechów i krótko rozmiksować w masie.
  5. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia swojej objętości.
  6. Ciasto nakładamy do przygotowanych foremek na babeczki - silikonowych, lub metalowej formy wyłożonej kawałkami papieru do pieczenia. Wstawiamy blachę z foremkami do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 170 C, grzanie góra-dół i pieczemy pączuszki przez około 30 minut, aż zaczną się rumienić. Gdy nagrzejemy piekarnik wcześniej, wystarczy 20 minut pieczenia.
  7. Przed podaniem mini pączki można oprószyć pudrem z ksylitolu, albo nadziać powidłami.
Smacznego!





Komentarze

Popularne posty