Pieczona czerwona kapusta do obiadu

Pieczona kapusta w zastępstwie surówki z kapusty. Nie wymaga długiego marynowania w przyprawach. Podczas pieczenia robi się na wpół miękka, uwalnia się aromat przypraw i samej kapusty. Jest pysznie! Kapusta z cynamonem, kardamonem i słodką papryką, to naprawdę udane połączenie.
Taka pieczona kapusta idealnie pasuje do podania na obiad zamiast surówki, albo jako wypełnienie do burgerów, ale zjedzona saute na kolację też będzie dobrym wyborem.


PIECZONA KAPUSTA DO OBIADU
surówka z pieczonej kapusty
wegańska, bezglutenowa, bez cukru

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty (około 600g)
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/4 szkl. wody
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypiorek, koperek lub inna zielenina do podania

Wykonanie: 
  1. Z kapusty wykrawamy twardy głąb, resztę szatkujemy niezbyt drobno. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. W szklance mieszamy wodę, olej i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowaną marynatą polewamy kapustę i ugniatamy dłońmi, rozprowadzając marynatę na wszystkich paseczkach kapusty. Odstawiamy na 10 minut.
  4. Kapustę ponownie mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 170 C przez 20-30 minut, w zależności od grubości posiekanej kapusty. Jest gotowa, gdy zacznie się lekko przypiekać.
  5. Pieczoną czerwoną kapustę podajemy do obiadu zamiast surówki, lub wkładamy w bułkę z kotletem.
Smacznego!




Komentarze

  1. nie piekłam kapusty, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pyszna! I zawsze to dodatkowe urozmaicenie obiadu ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty