Babeczki migdałowe z orzechami (wegańskie)

Słodka przegryzka na drugie śniadanie w pracy lub w szkole? Słodzona cukrem kokosowym, z mąką pełnoziarnistą, pastą migdałową i kawałkami orzechów lub migdałów... To babeczka migdałowa z orzechami! Lub z migdałami, ale ja swoje wyjadłam, więc użyłam orzechów brazylijskich, które swoją strukturą przypominają migdały.
Cóż będę się rozpisywać, każdy wie że takie babeczki i muffinki to odpowiednik domowego ciasta w formie do zabrania na wynos. Rzut okiem na listę składników i wiemy, że to dużo lepsza opcja niż sklepowe batoniczki. Najwięcej czasu zabiera posiekanie orzechów, także babeczki nie są też specjalnie pracochłonne. Może więc warto upiec na przyszły tydzień? Trzeba je tylko przechowywać przykryte, żeby się nie zeschły do piątku.


BABECZKI MIGDAŁOWE Z ORZECHAMI
bez mleka, bez jajek, bez cukru rafinowanego, bez oleju

16 sztuk

Składniki:
1 szl. mąki pszennej tortowej (150g)
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (150g)
1 szkl. napoju sojowego (250g)
1/2 szkl. cukru kokosowego nierafinowanego (80g) + do posypki
1/4 szkl. pasty migdałowej, tzw. masła migdałowego (70g)
2 łyżki soku z limonki (18g; około 1/2 limonki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. migdałów, orzechów brazylijskich lub innych orzechów (90g) + do posypki


Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, funkcja góra-dół. Szykujemy silikonowe foremki na babeczki, bądź metalową blachę wykładamy papilotkami.
  2. Orzechy brazylijskie, bądź migdały, siekamy, nie za grubo.
  3. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dosypujemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką.
  4. Do drugiej miski wlewamy napój roślinny, sok z limonki i dodajemy pastę migdałową. Mieszamy widelcem, aż pasta połączy się z płynami.
  5. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do czasu aż się połączą.
  6. Pomagając sobie łyżeczką, nakładamy porcję ciasta do foremek. Masa będzie dosyć gęsta, więc się sama nie rozpłynie po dnie, ale w ogóle się tym nie przejmujemy, zostawiamy tak jak jest.
  7. Wierzch dodatkowo posypujemy odrobiną cukru kokosowego - u mnie zeszła 1 czubata łyżeczka na wszystkie 16 babeczek. Dodatkowo można posypać także drobno zsiekanymi orzechami.
  8. Babeczki migdałowe z orzechami pieczemy przez 20 minut. Możemy dla pewności przeprowadzić test suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty