Wytrawne placki z resztek z sokowirówki (wegańskie)

Były już muffinki z pulpy po wyciskaniu soku i słodkie smażone placki z buraków i śliwek. Przyszła kolej na pieczone placki warzywne.
Placki mają to do siebie, że szybko znikają. To ważne, gdy często wyciska się domowy sok w sokowirówce i pozostaje nam spora ilość wytłoków. W tych wytrawnych nie musimy się specjalnie przejmować składem pulpy, wszystkie warzywa się tutaj sprawdzą. Mój sok wyciskany był z marchewki, pietruszki, selera, buraka i papryki, czyli głównie korzeniowe. Bez dodatku owoców.
Placki po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Konsystencją przypominają mi placki z gotowanych ziemniaków. Chociaż na zimno, po wsadzeniu między dwa kawałki chleba, czułam się trochę jakbym jadła kanapki z koletem schabowym. Może ten ich czerwono-różowy odcień tak mnie zmylił?


WYTRAWNE PLACKI Z RESZTEK Z SOKOWIRÓWKI
z piekarnika

Około 20 sztuk.

Składniki:
  • 400g pulpy (wytłoków) z sokowirówki
  • 300g mąki pszennej babuni (typ 650)
  • 50g suszonych pomidorów (suche, bez zalewy)
  • 50g oleju rzepakowego
  • około 1 i 1/2 szkl. wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zielonej czubrycy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli nierafinowanej (czubryca także zawiera sól)
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzewam do 200 C, funkcja góra-dół. Blachę wykładam papierem do pieczenia lub matą silikonową (w u mnie papier do wielokrotnego użytku).
  2. W stojącym blenderze kielichowym miksuję pulpę warzywną z wodą.
  3. Dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewam olej i ponownie miksuję na mus.
  4. W dużej misce łączę mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką.
  5. Przy pomocy łyżki nakładam na blachę porcję ciasta, delikatnie rozprowadzam.
  6. Placki piekę 20 minut z jednej strony, następnie obracam i dopiekam z drugiej strony przez 10 minut z termoobiegiem.
  7. Placki z resztek podaję na ciepło, w towarzystwie domowego soku warzywnego z sokowirówki. Wtedy mamy warzywa kompletne.
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty