Kifli - węgierskie rogaliki (wegańskie)

W ramach Piekarni Amber, piekliśmy węgierskie rogaliki, kifli, które zaproponowała Małgosia.

Kifli, to tradycyjne rogaliki drożdżowe, wypiekane przez Węgrów na Boże Narodzenie. Legenda głosi, że ich kształt półksiężyca miał nawiązywać do zwycięstwa Węgrów nad Turkami, podczas obrony Budy.
Kifli smakiem przypominają popularne rogaliki drożdżowe z makiem, ale mają smuklejszy kształt, dokładnie jak półksiężyc na tureckiej fladze.

Na weekend spodziewałam się gości, więc od razu upiekłam rogaliki z podwójnej porcji. Całe szczęście, bo cieszyły się dużym zainteresowanie a Szwagrowa już następnego dnia zakupiła drożdże i na śniadanie serwowała swoim bliskim ciepłe rogaliki. 

Jeżeli chodzi o zdjęcia do dzisiejszego wpisu, to wykonała je dla mnie Gabika - bratanica Męża, za co jestem Jej bardzo wdzięczna. Razem z Nią, rogaliki stylizowała Emi - druga bratanica. Dziewczyny podeszły do tematu bardzo profesjonalnie, udekorowały Kifli jadalnymi aksamitkami i nagietkami (uwaga, niejadalnymi kwiatami też) a sesję zrealizowały na polu dyniowym, . Oczywiście pojawiły się drobne trudności w zrealizowaniu zadania... Na szczęście udało im się obronić rogale przed psim apetytem.

Foto. Gabika

Kifli w zaproponowanym przepisie zawierają mleko i masło, więc ich zweganizowanie nie wymagało wielkiej filozofii - mleko zastąpiłam napojem owsianym, natomiast masło olejem kokosowym nierafinowanym. Dodatkowo receptura przewidywała użycie drożdży suszonych, ale z powodu nadmiaru świeżych (mrożonych) drożdży, wybrałam ten kierunek.

Foto. Gabika

KIFLI - WĘGIERSKIE ROGALIKI

bez jajek, bez mlek, na drożdżach

Oryginalny przepis Akacjowy blog. Poniżej przepis z moimi zmianami.

8 sztuki

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 650
  • 270 ml napoju roślinnego (u mnie owsiany) + do posmarowania wierzchu
  • 30 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka soli nierafinowanej
  • 20 g świeżych drożdży (uprzednio rozmrożonych)
  • mak lub inne ziarna - do dekoracji (u mnie biały mak)
  • olej - do wysmarowania blatu

Wykonanie:

  1. Używam zamrożonych drożdży, więc wieczorem odpowiednią porcję wyjmuję z zamrażalnika, przekładam do miski w której następnego dnia planuję wyrabiać ciasto, przykrywam szczelnie i wstawiam na noc do lodówki.
  2. Rano podgrzewam napój owsiany, który kolejno wlewam do miski z drożdżami. Dosypuję cukier, mieszam i ponownie odstawiam pod przykryciem, tym razem na blat kuchenny, żeby drożdże ruszyły.
  3. W międzyczasie upłynniam olej kokosowy.
  4. Do miski z rozczynem drożdżowym wsypuję mąkę oraz sól i mieszam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, aż składniki się połączą.
  5. Dolewam upłynniony i wystudzony olej kokosowy i miksuję do czasu, aż casto wchłonie cały tłuszcz, stanie się gładkie, sprężyste i elastyczne.
  6. Czysty blat (lub stolnicę) oraz dłonie natłuszczam olejem. Ciasto dzielę na 8 części, każda po około 85g i przystępuję do wałkowania. Ciasto cienko rozwałkowuję na kształt wysokiego i wąskiego trójkąta. Następnie zwijam go, zaczynając od podstawy. Gotowe rogale odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik rozgrzewam do 180 C, funkcja góra-dół.  Wierzch rogalików smaruję napojem owsianym i posypuję białym makiem.
  8. Rogaliki piekę na środkowej półce, początkowo przez 10 minut w temperaturze 180 C, następnie 10 minut w 200 C. Receptura przewiduje jeszcze dopiekanie przez 5 minut pod grillem, ale mój piekarnik tak grzeje, że ten etap pominęłam.
  9. Rogaliki studzę na kratce. Zjadam suche, lub posmarowane ulubioną pastą bądź dżemem.

Smacznego! 

Foto. Gabika

Foto. Gabika


Kifli na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Stare gary
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Przepis bierze też udział w akcji:

Domowa Piekarnia

Komentarze

  1. O rany !!! Ależ one piękne. Na dodatek włochaty nosek też się nimi delektuje ;D Bardzo podoba mi się, że dzięki Tobie powstałą wersja wegańska. Dziękuję za Twój udział i powodzenie przedsięwzięcia! Pozdrawiam serdecznie M z Akacjowego Bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komplement i dziękuję za inspirację :) Rogaliki były pyszne i jeszcze na pewno nie raz będą u nas gościć!

      Usuń
  2. Ciekawa jestem smaku wersji wegańskiej :)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegańskie rogaliki były wyśmienite, polecam!
      I ja dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  3. Jakie piękne sezamowe! I takie słoneczne. Pysznie wyglądają na łonie przyrody.
    Dziękuję, że upiekłąś je z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat z makiem, tylko z białym i stąd zmyłka ;) To ja dziękuję za polecenie tych rogalików!

      Usuń
  4. Przepiękne i wersja wegańska do wypróbowania , jak będą moje wegany pod ręką

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie i apetycznie wyglądają Twoje rogale w zweganizowanej wersji - do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam! Z pieca chlebowego na pewno wyjdą pyszne!

      Usuń
  6. Uroczo :)
    Pomocnicy i pies podjadacz hihihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo nie było, ale Dziewczyny stanęły na wysokości zadania. Tylko Młody się później podzielił kawałkiem z psami, żeby resztę zjeść w spokoju ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Miały świetnego Fotografa ;)

      Usuń
  8. Piękne. Wegańskie tez wyglądają, a i pewnie smakują super. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, były pyszne!
      I ja dziękuję za wspólne wypiekanie!

      Usuń
  9. Twoja wersja jest również smakowita.Zgadzam się z komentarzami powyżej, trzeba by je upiec wg Twojego przepisu, to może być interesujące wyzwanie :) Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Tak jak pisałam we wstępie, zweganizowanie tych rogalików wcale nie jest trudne!

      Usuń
  10. Ale fajne. A psinka cudowna
    Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty