Truskawkowe smoothie bowl z ryżu (wegańskie, bezglutenowe)

Śniadaniowe truskawkowe smoothie na bazie ryżu pełnoziarnistego. Taki owocowy domowy budyń, trochę rzadszy niż ten klasyczny na mące, ale za to bogatszy o dodatek świeżych owoców i orzechów! Podane z truskawkami i czereśniami, solidną garścią migdałów i orzechów nerkowca, posypane wiórkami kokosowymi oraz amarantusem ekspandowanym i polane sokiem truskawkowym. To co widać na zdjęciu, to dopiero początek, bo w trakcie jedzenia jeszcze ze dwa razy dokrawałam owoce i dosypywałam orzechy.
Smoothie bowl podawane na zimno, to świetna propozycja na letnie pierwsze bądź drugie śniadanie a także na podwieczorek lub deser. W sezonie truskawkowym, obowiązkowo z tymi owocami!


TRUSKAWKOWE SMOOTHIE BOWL
z ryżu pełnoziarnistego
bez laktozy, bez glutenu, bez cukru

2 porcje

Składniki:
  • 600g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego (u mnie długoziarnisty)
  • 300g umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 150g jogurtu naturalnego (sojowego)
  • 80-100g syropu klonowego (lub innego płynnego słodzika), do smaku
  • sok z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
  • Do podania: sezonowe owoce (w tym truskawki), ulubione ziarna i orzechy, ekspandowane zboża (lub pseudozboża) tzw. popping, inne.

Wykonanie:
  1. W blenderze kielichowym, lub wysokim naczyniu ręcznego blendera (albo nawet i w garnku) miksuję przez minutę truskawki, ryż i jogurt.
  2. Wlewam syrop klonowy oraz sok z cytryny i ponownie krótko blenduję.
  3. Koktajl przelewam do miseczek, przed podaniem wierzch dekoruję pokrojonymi sezonowymi owocami (truskawki i czereśnie), orzechami, migdałami oraz innymi zdrowymi i smacznymi dodatkami.
Smacznego! ☺



Komentarze

Popularne posty