Papryczki faszerowane pęczakiem (wegańskie)
Papryki możemy faszerować praktycznie wszystkim, co tylko znajdziemy w kuchnii. U mnie była kasza pęczak, marchewka i cebula. Zapiekane w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je na grillu. Obowiązkowo polane ketchupem! Dodatkowo można podać z surówką z białej kapusty.
PAPRYCZKI FASZEROWANE PĘCZAKIEM
z marchewką i cebulą
z marchewką i cebulą
3 - 4 porcje
Składniki:
- 500g małych, czerwonych papryczek (kilka sztuk)
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej pęczak
- 2 duże cebule
- 2-3 marchewki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia i pieczenia
Wykonanie:
- Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na dużej (głębokiej) patelni aż stanie się szklista.
- Marchewkę ścieram na grubych oczkach tarki, dodaję do cebuli i smażę razem do czasu, aż zaczną się rumienić.
- Dodaję przyprawy.
- Pęczak płuczę na sicie pod bieżącą wodą, dodaję do warzyw na patelni i zalewam 2 szklankami wody. Duszę pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, naczynie żaroodporne, lub formę do pieczenia, natłuszczam olejem.
- Papryki myję, delikatnie odcinam wieczka i usuwam nasiona ze środka.
- Papryczki nadziewam ugotowaną kaszą z warzywami, dobrze ugniatając. Przykrywam odciętymi kapeluszami i układam w naczyniu do zapiekania.
- Piekę przez około 40 minut, w zależności od wielkosci papryk, aż zaczną się przypiekać. Powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Najłatwiej sprawdzać za pomocą widelca.
- Podaję z surówką, obficie polane ketchupem.
Smacznego!
Wow. Kolejny wspaniały przepis zgłoszony do mojej akcji. Dziękuję :) Właśnie piszę jej podsumowanie :)
OdpowiedzUsuńAkcja zacna! Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń