Zupa krem z buraków i malin z mlekiem kokosowym (wegańska)

W internecie dominują dwa rodzaje kremu buraczanego - z malinami, albo z mlekiem kokosowym. Ja miałam i mleko i maliny. Nie mogłam się zdecydować, więc postawiłam na mix obu wersji, przy czym mleko kokosowe użyłam z kartonu a nie z puszki, ponieważ obecność pestek z malin i tak wykluczała uzyskanie kremowej konsystencji. Młody jadł zupę z makaronem i to było ciekawe doznanie, polecam! Oczywiście bez makaronu też jest pysznie.
Ostatnio było ciasto z buraków i malin, teraz dla odmiany zupa. Tak czasami bywa, że jak się człowiek czegoś uczepi, to później wałkuje. Ale spokojnie, już chodzą mi po głowie myśli jakie inne towarzystwo skołować burakom! Ale zanim plany zrealizuję, zapraszam Was na pyszną zupę krem z buraków i malin.


ZUPA KREM Z BURAKÓW I MALIN
Z MLEKIEM KOKOSOWYM

3 - 4 porcje

Składniki:
  • 600g buraków, najlepiej podłużnych
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 cebula (u mnie biała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. malin mrożonych (około 100g; w sezonie świeżych)
  • 1 szkl. mleka roślinnego (u mnie kokosowe, ale świetne będzie także migdałowe, czy z orzechowe)
  • 1 i 1/2 szkl. wody (lub delikatnego bulionu)
  • 1 i 1/2 łyżki suszonych warzyw (domowe warzywko)
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego + olej do smażenia i pieczenia
  • Do podania: makaron pełnoziarnisty, wiórki kokosowe, siekane orzechy lub migdały, szczypiorek, śmietana lub śmietanka kokosowa.
Wykonanie:
  1. Buraki myję i obieram. Kroję na mniejsze kawałki, umieszczam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i posypuję rozmarynem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę, aż buraki zmiękną.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej. Podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie szklista dodaję drobno pokrojony czosnek, smażę jeszcze 1-2 minuty.
  3. Do garnka wsypuję zamrożone maliny i chwilę podgrzewam, następnie dodaję mleko, wodę i warzywko. Zagotowuję.
  4. W tym czasie kroję drobniej przestudzonego buraka i dodaję do garnka razem z łyżką octu i przyprawami. Wszystko razem gotuję około 10-15 minut.
  5. Gotową zupę blenduję, dodaję olej kokosowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z makaronem, siekanymi orzechami, szczypiorkiem i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty