Ciasto z cytrynowo-mandarynkową pianką i musem czekoladowym z awokado (wegańskie, bez pieczenia)
Ciasto z cytrusową nutą, orzechowym spodem i musem czekoladowym z awokado. Bez pieczenia. Bez mleka. Wegańskie. I podejrzanie szybkie w przygotowaniu. Serio, serio!
Naprawdę smaczne, lekko słodkie a zarazem orzeźwiające. Młodemu bardzo smakowało, a podobno dzieci nie lubią kwaśnego?
Tarta cytrynowo-mandarynkowa jest bogata w witaminę C, dzięki dużej ilości soku z owoców cytrusowych, dodawanemu "na zimno". Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, pochodzące z nasion chia i awokado. A także bogata w wiele innych składników odżywczych, których byście się nie spodziewali spotkać w deserze 😄
Orzechy możecie zastosować dowolne, takie które wasz młynek da radę zmielić. Słonecznik także możecie wymienić na orzechy. Czekolady "mleczne" wegańskie - miałam akurat pół tabliczki czystej i pół tabliczki z pomarańczą i migdałami, ale tutaj też pozostawiam dowolność - możecie użyć tylko jednej albo drugiej.
CIASTO CYTRYNOWO-MANDARYNKOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM
bez mleka, bez mąki, bez pieczenia
Tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki:
spód
- 1 szkl. (140 g) nasion słonecznika
- 2/3 szkl. (80 g) orzechów włoskich
- 3 rządki (50 g) wegańskiej "mlecznej" czekolady z pomarańczą i migdałami (Wegańskie Serce)
cytrusowa pianka
- 2 szkl (500 ml) tłustego mleczka kokosowego
- 4 duże mandarynki (200 g soku z mandarynek - niepełna szklanka)
- 1 duża cytryna (70 g soku z cytryny - około 1/4 szkl.)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki agar-agar
mus czekoladowy
- 1 dojrzałe awokado (130 g miąższu)
- 3 rządki (50 g) wegańskiej "mlecznej" czekolady (Wegańskie Serce)
- 2 czubate łyżeczki kakao naturalnego
Wykonanie:
- Spód ciasta. Czekoladę na spód łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
- Nasiona słonecznika mielę w młynku do kawy i przesypuję do miski. Orzechy włoskie mielę w młynku do kawy i przesypuję do miski. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i wyrabiam masę dłońmi - powinna mieć konsystencję jak na trufle.
- Przygotowaną masą słonecznikowo-orzechową wykładam spód tortownicy, wyrównuję. Przykrywam folią i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.
- Mleczko kokosowe przelewam do rondelka. Wsypuję agar i mieszam za pomocą trzepaczki, dosypuję cukier puder, mieszam i podgrzewam. Od zagotowania gotuję jeszcze przez około 5 minut, aby aktywować agar. Od czasu do czasu mieszam, aby mleczko kokosowe się nie przypaliło.
- Rondel zdejmuję z ognia i odstawiam do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie myję i sparzam cytrynę oraz mandarynki. Z połowy cytryny i połowy mandarynki ścieram skórkę i dodaję do mleczka kokosowego (opcjonalnie, ale dodaje uroku). Wyciskam sok z cytryny i mandarynek. Do przestudzonego mleczka wlewam soki z cytrusów i wsypuję nasiona chia. Odstawiam jeszcze na kilka minut, co jakiś czas mieszając, bo teraz będzie szybciej gęstniało.
- Masę kokosowo-cytrusową wylewam na przygotowany spód. Wyrównuję łyżką i ponownie wstawiam do lodówki, aby masa stężała.
- Mus czekoladowy. Czekoladę na mus czekoladowy łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wyjmuję miąższ z awokado i przekładam do wysokiego naczynia blendera. Przy pomocy żyrafy blenduję na pastę. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny.
- Do musu z awokado wlewam upłynnioną czekoladę i ponownie blenduję. Na koniec dosypuję kakao i blenduję, aż składniki się połączą. Gdyby czekolada była za ciepła, pozostawiam masę na chwilę, aby trochę przestygła.
- Wyjmuję tortownicę z lodówki i na piankę cytrusową małymi porcjami wykładam mus czekoladowy. Delikatnie rozsmarowuję, aby obie masy się nie wymieszały. Tortownicę przykrywam folią i wstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Ciasto najlepiej dekorować przed podaniem. Ja swoje ciasto przystroiłam plastrami mandarynek, wiórkami czekolady, tartymi skórkami cytrusów i suszonymi płatkami nagietka. Ciasto cytrynwo-mandarynkowe z musem czekoladowym najlepiej smakuje, jak po wyjęciu z lodówki odczeka się 5 minut.
Smacznego!
Cudowne wegańskie słodkości <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
UsuńWygląda pięknie, kusząco i bardzo elegancko, a skład taki luksusowy
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to czytać 🥰
UsuńWitam, można wiedzieć jakiego dokładnie użyła Pani mleczka kokosowego? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńUżyłam mleczka kokosowego Real Thai, 85 % ekstraktu kokosa, 19 % tłuszczu. Pozdrawiam :)
Usuń