Placki z cukinii i jabłek (wegańskie, bez cukru)

Sezon na cukinię trwa w najlepsze! Papierówki już się w zasadzie kończą, ale na szczęście zdążyłam je zamknąć w słoikach w postaci musu. Odrobina cynamonu dla podkręcenia jabłkowego smaku i można się delektować pysznym słodkim śniadaniem z cukinią w roli głównej. W wersji wytrawnej cynamon można pominąć, lub zmniejszyć jego ilość.
Podczas smażenia robią się w cieście małe kanaliki, które pod światło wyglądają jak rozgwieżdżone niebo. A z praktycznego punktu widzenia, dzięki nim placki dobrze chłoną wszelkie sosy czy polewy.

Te placki są przykładem na to jak zrobić, żeby wilk był syty a owca cała. Dziecko zadowolone, bo dostało na śniadanie naleśniki. Mama zadowolona, bo porcja owocowo-warzywna zaliczona. Młody oczywiście wiedział o tym, że w środku jest cukinia i nie przejął się tym specjalnie. W końcu często w moich słodkich wypiekach lądują warzywa. Są "przemycane", ale NIE po kryjomu. Zawsze z Młodym o tym rozmawiamy, żeby rozumiał, że coś może podobnie smakować, ale mieć różny skład i tym samym różny wpływ na nasze zdrowie. A placki z cukinii i papierówek, smażone bez tłuszczu, mają bardziej przyjazny skład dla naszego organizmu, niż klasyczne pankejki czy naleśniki. Chociaż nie ukrywam, takie też lubię czasami zjeść, pod warunkiem, że nie pływają w oleju!

 

p.s. Potrzebna ilość wody może być różna w zależności od chłonności mąki, a także naszych preferencji smakowych.

PLACKI Z CUKINII I PAPIERÓWEK

wegańskie, bez mleka, bez cukru

10-12 szt.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. cukinii obranej i rozdrobnionej (300g)
  • 1/2 szkl. musu z pieczonych papierówek (lub musu z innych jabłek)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej, typ 450 (160g)
  • 1/2 szkl. mąki z cieciorki (85g)
  • około 1 szkl. wody (ja w sumie dałam 300g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody (opcjonalnie, na samym proszku też wychodzą)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli i kurkumy.


Wykonanie:

  1. Do kielicha stojącego blendera wsypuję mąkę z ciecierzycy i dolewam pół szklanki wody. Blenduję i odstawiam na 10 minut, w międzyczasie jeszcze ze dwa razy blendując. Po tym czasie nie powinno być w masie grudek.
  2. Do blendera dodaję startą na grubych oczkach tarki cukinię (lub posiekaną), mus jabłkowy i wodę. Ponownie blenduję.
  3. Na koniec wsypuję suche składniki i blenduję do czasu, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
  4. Na rozgrzaną patelnie chochlą wykładam masę naleśnikową, nie rozprowadzam jej jak przy zwykłych naleśnikach, po prostu nalewam. Smażę z dwóch stron na rumiano.
  5. Podaję w ulubionej formie, u mnie placki z musem z pieczonych papierówek i orzechami włoskimi.

Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty