Kisiel jabłkowy z bakaliami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Po co kupować kisiel w proszku, skoro można samemu przygotować szybki, smaczny deser z ulubionych, prawdziwych (!) owoców. Bez cukru, bez aromatów i bez barwników.
Jabłka o tej porze roku najłatwiej, na dodatek są tanie i smaczne. Dla urozmaicenia zostawiłam je w większych kawałkach i dodałam suszone owoce oraz orzechy.
Kisiel to głównie woda, dlatego idealnie nawadnia organizm, co wbrew pozorom także zimą jest potrzebne. A oczywiście ciepłe napoje są teraz atrakcyjniejsze, niż te zimne, więc taki kompot jabłkowy w formie kisielu jest jak znalazł. No i jednocześnie zaliczamy deser lub podwieczorek. ☺


KISIEL JABŁKOWY
z bakaliami

4 porcje

Składniki:
  • 4 jabłka słodko-kwaśne (około 450g po obraniu)
  • 4 suszone morele (40g)
  • 8 suszonych śliwek (40g)
  • garść płatków migdałowych (20g)
  • garść orzechów włoskich (20g)
  • 4 i 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1/4 szkl. syropu klonowego (wega) lub miodu (wege)
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 zielone ziarna kardamonu

Wykonanie:
  1. Do garnka wlewam 4 szklanki wody, dodaję korę cynamonu, goździki i kardamon. Zagotowuję.
  2. Jabłka myję i obieram. Kroję w ósemki i wycinam gniazda nasienne. Dodaję do garnka i gotuję około 5-10 minut. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się.
  3. W międzyczasie morele i śliwki kroję w kostkę i dodaję do gotujących się jabłek.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w pozostałej połowie szklanki wody. Z wywaru usuwam przyprawy i wlewam mąkę. Dodaję syrop klonowy i jeszcze chwilę gotuję, aż kisiel zgęstnieje. Zdejmuję z kuchenki i pozostawiam do lekkiego przestudzenia.
  5. Płatki migdałowe kruszę, orzechy grubo siekam i wsypuję do kisielu. Mieszam, nakładam do pucharków lub miseczek i podaję.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty