Przejdź do głównej zawartości

Posty

Polecane

Pierogi ruskie (wegańskie, bez tofu)

Ruskie, to ulubione pierogi moje i Młodego. W wersji wegańskiej twaróg zastępuje się zakwaszonym naturalnym tofu, ale ponieważ na Święta miała być osoba z alergią na soję, z tofu postanowiłam zrezygnować. Co w takim razie w zamian? Z pomocą przyszła niezastąpiona królowa kasz - jaglana! Spisała się idealnie, nadała odpowiedniej grudkowatości a jednocześnie sprawiła, że farsz pozostał zwarty. Pierogi przygotowałam w dwóch wersjach - jedne delikatne dla dzieci, drugie podrasowane prażoną cebulką i sosem sojowym. Jeżeli wystrzegacie się soi, ale chcecie zaszaleć, to sama prażona cebulka też wystarczy, sypnijcie tylko ciut więcej przypraw. Pierogi ruskie można serwować z cebulką, roślinną kwaśną śmietaną lub w czerwonym barszczu - wedle upodobania. U nas właśnie dziewczyny zjadały je do barszczyku zamiast uszek, bo podobnież były dużo smaczniejsze! Na zdjęciach pierogi odsmażane, jak widać całkiem nieźle trzymają fason. p.s. A z nadwyżki farszu upiekłam równie pyszne kotlety! PIEROGI RUS

Najnowsze posty

Chleb pszenno-orkiszowy w słoiku

Chleb żytni 100 % na zakwasie

Ciastka półkruche z aronią (wegańskie, bez cukru)

Ciasto Pina Colada (wegańskie)

Falafel z burakiem i jarmużem (wegański, bezglutenowy, smażony)

Cynamonowe bułeczki na zakwasie (wegańskie)

Fasolka w sosie pomidorowym (wegańska)

Jesienny torcik orzechowy z dynią i wodą różaną (wegański)